Antena 3 CNN Externe Mapamond Țările cu cele mai puternice pașapoarte din lume. Clasamentul vizelor în 2024

Țările cu cele mai puternice pașapoarte din lume. Clasamentul vizelor în 2024

de Mia Lungu    |   

Ce este roșu la exterior, violet la interior și vă oferă acces la 195 de destinații din întreaga lume fără viză? Este pașaportul Singapore, care tocmai a fost numit cel mai puternic document de călătorie din lume, într-un clasament trimestrial al pașapoartelor cu cea mai mare influență internațională, potrivit CNN.

În ultimii 19 ani, Henley Passport Index, creat de Henley & Partners, o firmă londoneză de consultanță în materie de cetățenie globală și rezidență, a urmărit libertățile globale în 227 de țări și teritorii din întreaga lume, folosind date exclusive de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA).

Următoarele pașapoarte care se apropie de Singapore sunt cele ale Japoniei, Germaniei, Franței, Italiei și Spaniei, care ocupă împreună locul 2 și ai căror cetățeni pot călători fără viză în 192 de destinații.

Apoi, pe locul al treilea în clasament se află Coreea de Sud, Suedia, Finlanda, Austria, Irlanda, Luxemburg și Țările de Jos, care au privilegiul de a călători fără probleme în 191 de destinații.

Regatul Unit, care în anul 2014 deținea primul loc împreună cu Statele Unite, se află pe locul al patrulea (190 de destinații), alături de Noua Zeelandă, Norvegia, Belgia, Danemarca și Elveția.

Australia și Portugalia împart locul 5 (189 de destinații), în timp ce SUA au coborât pe locul opt, cu acces fără viză la doar 186 de destinații.

Afganistanul a fost mult timp clasat de indice drept cel mai slab pașaport din lume, dar acum cetățenii săi pot călători fără viză doar în 26 de țări - cel mai mic scor înregistrat în istoria de aproape două decenii a indicelui.

Christian Kaelin, președintele Henley & Partners, a declarat: „Numărul mediu global de destinații pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape s-a dublat, de la 58 în 2006, la 111 în 2024. Cu toate acestea, diferența de mobilitate globală dintre cei care se află în partea de sus și cei care se află în partea de jos a indicelui este acum mai mare decât a fost vreodată.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile