Antena 3 CNN Actualitate Justiție Călin Popescu Tăriceanu: Am acceptat fără ezitare să mă supun de bună-voie testului poligraf

Călin Popescu Tăriceanu: Am acceptat fără ezitare să mă supun de bună-voie testului poligraf

2 minute de citit Publicat la 17:12 15 Sep 2016 Modificat la 17:12 15 Sep 2016

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a venit la DNA, joi, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat ulterior, printr-un comunicat remis presei, că este de acord să se supună unui test poligraf.

Iată comunicatul integral

Așa cum am anunțat în mod oficial, în această dimineață m-am prezentat la sediul DNA pentru a răspunde întrebărilor procurorilor în calitate de martor, în dosarul în care este cercetat Bogdan Olteanu.

După cum se știe, în faza de instrumentare a unui dosar, procedura nu permite părților: procurori, martori, avocați etc, să dezvăluie publicului conținutul discuțiilor purtate cu procurorul de caz. M-am conformat acestei obligații legale, așa cum s-a văzut la ieșirea mea de la audierea de la DNA. Din păcate, legea a fost respectată unilateral, doar de către subsemnatul, pentru că scopul vădit al conducerii DNA manifestat în ultima vreme este încercarea de a-mi compromite imaginea publică în perspectiva alegerilor parlamentare. Acest "modus operandi" al conducerii DNA este posibil și din cauza faptului că procurorii nu răspund în niciun fel pentru abuzurile pe care le comit.

Având în vedere palmaresul bogat al DNA în privința scurgerilor către presă a unor informații confidențiale din dosare în care sunt implicate numele unor politicieni indezirabili sau incomozi, n-am fost surprins să văd la venirea mea la DNA că presa fusese informată din timp despre ora exactă la care urma să aibă loc audierea mea, așa încât imaginile în care președintele Senatului României intră la DNA să-și facă efectul de imagine distructiv. În loc să se preocupe de soluţionarea corectă a dosarelor, audierile unor politicieni la DNA s-au transformat în surse generatoare de invenţii şi zvonuri pentru presă şi de imagini insinuant-compromiţătoare. Lupta cu corupţia pentru care a fost înfiinţată DNA s-a transformat într-un paravan în spatele căruia se duce adevărata luptă partizană.

Urmând această realitate notorie, nu m-a mirat nici faptul că din "surse judiciare", adică din interiorul DNA, așa cum au relatat mai multe televiziuni, s-a scurs o  serie de aşa-zise informaţii. De exemplu, că nu am răspuns unor întrebări sub pretextul că nu-mi amintesc ş.a.

Am emis acest comunicat pentru că doresc să fie extrem de limpede pentru toată lumea: m-am prezentat în respectul legii la DNA, am răspuns cinstit și cu bună-credință la întrebările procurorilor în dorința ca adevărul să iasă la iveală. De aceea am acceptat fără ezitare propunerea procurorului să mă supun de bună-voie testului poligraf, chiar dacă acesta nu este recunoscut drept probă în fața instanței. Altfel, nu aveam nicio obligaţie procedurală şi nimeni nu putea să-mi impună acceptarea acestui test.

Aşa cum am mai spus, mă aştept ca, în perioada care a mai rămas până pe 11 decembrie, DNA să-și întețească atacurile împotriva unor lideri politici, așa cum s-a întâmplat înaintea alegerilor locale, când mulți candidați au fost scoși din cursă de procurori, după care s-a așternut liniștea pe dosare ce păreau extrem de consistente şi care au fost intens mediatizate.

Mai vreau să se știe că nu voi ceda presiunilor și încercărilor de intimidare şi discreditare, indiferent de la cine vin acestea.

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole