Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: „Oficialii europeni nu pot să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greșit”

Tăriceanu: „Oficialii europeni nu pot să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greșit”

3 minute de citit Publicat la 23:15 03 Apr 2019 Modificat la 23:15 03 Apr 2019

 Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri seara referitor la declaraţiile unor oficiali europeni pe tema justiţiei că ele se circumscriu campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European, iar aceştia nu pot să ofere vreun element concret despre ce a făcut guvernul în mod greşit. 

"Oficialii europeni nu sunt în măsură, nu sunt capabili, în sensul acesta, să ofere un singur element concret, ce a făcut guvernul greşit. Ei vorbesc despre nişte intenţii de a aprobare a unor ordonanţe care ar avea anumite consecinţe. Eu n-am văzut proiectul de ordonanţă, nu ştiu în ce măsură ei sunt capabili să definească intenţiile guvernului. Acum, eu ştiu foarte bine că nu este vorba de a garanta impunitate pentru nimeni. Dar este o situaţie foarte gravă, care a fost tranşată de CCR şi care a constatat că acele completuri de cinci judecători care au pronunţat diferite sentinţe în România au fost alcătuite ilegal. (...) Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez în legătură cu aceste declaraţii este că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European. Deci colegii noştri de la PE au găsit o temă cu care să se laude în faţa publicului propriu, uite cum sunt ei vigilenţi şi acţionează în ce priveşte independenţa justiţiei în România", a spus Călin Popescu-Tăriceanu la România Tv. 

În opinia sa, este aplicat un dublu standard atunci când oficialii europeni îşi exprimă preocuparea pentru justiţia din România şi sunt adresate mesaje pentru influenţarea deciziilor din justiţie. 

"Şi eu sunt preocupat ca justiţia în România să funcţioneze independent. Până una alta, guvernul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, parlamentul nu intervine în funcţionarea justiţiei în România, dar în schimb văd că primim de la CE sau de la PE diverse mesaje şi îndemnuri prin care se încalcă sau ni se spune: interveniţi voi în justiţie, ca să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate doamnei Kovesi. E vorba în mod evident de un dublu standard, pe care eu nici nu-l mai înţeleg, dar care, sigur, probabil are o explicaţie în (...) apropierea de alegerile pentru PE. Adică se discută într-un dublu standard, în funcţie de interese. Se pare că doamna Kovesi este de preferat unora din PE care vor să ne impună şi nouă această alegere", a adăugat Tăriceanu. 

Preşedintele ALDE a susţinut că îi este indiferent cine va fi ales procuror european, dar consideră "o jignire" ca acesta să fie un procuror din România sancţionat în două rânduri. 

Tăriceanu crede că "excesele" petrecute în justiţia din România din ultimii ani s-au făcut cu "girul" Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV). 

"Una din chestiunile pe care încep să le cred este că toate abuzurile care au avut loc în România, toate excesele care s-au petrecut în justiţie în ultimii ani s-au făcut cel puţin cu cunoştinţa CE, prin MVC şi cu girul lor. Şi acest lucru este foarte grav. (...) Eu cred că CE, prin MCV, ori nu şi-a dat seama ori a închis ochii la această gravă componentă de corupţie care a fost corupţia puterii, când statul a fost confiscat, practic. Instituţiile statului au fost confiscate de un mic grup de persoane dintre care făcea parte şi doamna Kovesi", a mai declarat Tăriceanu. 

Miercuri, Comisia Europeană a avertizat România să revină pe calea unui proces de reformă în justiţie corect şi să se abţină de la orice măsuri care ar însemna regres în privinţa statului de drept. 

"România trebuie să revină urgent la un proces de reformă corect, asta înseamnă paşi înainte, nu înapoi, şi înseamnă şi să se abţină de la orice măsuri care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor care s-au realizat în ultimii ani'', a declarat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, după reuniunea săptămânală a Colegiului Comisarilor. 

Tot miercuri, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, s-a declarat preocupat de presiunile statului român asupra fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi, care este candidata preferată de legislativul comunitar pentru noul rol de procuror-şef european, relatează Reuters. 

De asemenea, douăsprezece ambasade ale mai multor state - parteneri internaţionali şi aliaţi ai României -, printre care Franţa, SUA şi Germania, îşi "exprimă îngrijorări cu privire la statul de drept" din ţara noastră şi solicită părţilor implicate în elaborarea de ordonanţe de urgenţă în domeniul Justiţiei ''să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii şi corupţiei". 

Documentul comun, publicat pe paginile de Facebook ale ambasadelor Franţei şi Germaniei, este semnat de următoarele ţări: Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole