Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat vineri că modificările pe care le propune ministrul Tudorel Toader sunt menite să consolideze Justiţia şi statutul magistraţilor, precizând că ele trebuie discutate cu argumente "în primul rând juridice, nu politice şi nu de factură emoţională".
"Pe lângă dezbaterea democratică, însă, ceea ce văd sunt încercări disperate ale celor care au acaparat pârghii de putere în mod nelegitim de a-şi păstra poziţiile şi cu acest lucru evident că nu pot să fiu de acord şi nu voi fi de acord, dar sigur că în momentul de faţă datoria noastră este să observăm ceea ce se întâmplă în spaţiul public, să luăm notă, să tragem învăţămintele şi, sigur, va veni momentul în care dezbaterile vor trece la Parlament şi atunci veţi avea acces la părerile tuturor în ceea ce priveşte propunerile concrete, care sigur că sunt agreate de unii şi criticate de alţii. Credeţi că ar fi fost normal să fie unanimitate, nu. Numai că acest moment este un moment al adevărului în care foarte mulţi îşi devoalează poziţiile şi rolul nefast pe care l-au jucat în societatea românească", a precizat Tăriceanu, după Biroul permanent.
Întrebat dacă susţine actuala formă a proiectului privind modificarea legilor Justiţiei, Tăriceanu a spus că în România a funcţionat un sistem de putere "ocultă".
"Ce vreau să vă spun este că asist în aceste zile, cu neplăcută surprindere, la o serie de informaţii care apar în spaţiul public şi care nu fac decât să confirme ceea ce am spus de peste doi ani, şi anume că în România a funcţionat un sistem de putere ocultă. Între timp, acest sistem de putere ocultă a fost devoalat şi aţi văzut sistemul de putere şi persoanele care exercitau în mod nelegitim puterea în statul român. Asistăm în aceste zile la informaţii care ne dau imaginea unei situaţii incredibil de grave în domeniul Justiţiei şi anume: judecători care confirmă că sunt timoraţi de procurori, că nu pot să lucreze, că de fapt nu au independenţa pe care şi-o doresc şi care este normal să existe pentru judecători, în aşa fel încât să poată judeca cu obiectivitate. Sunt lucruri care sunt mai grave decât ceea ce ne imaginam că există în Justiţia română. De fapt, avem un stat care nu poate în niciun fel definit ca fiind stat de drept, ci un stat în care relaţii oculte de putere au funcţionat şi au pus între paranteze puterea legitimă, puterea democratică şi votul cetăţenilor", a susţinut Tăriceanu.