Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Iau în calcul o colaborare cu UDMR după alegeri

Tăriceanu: Iau în calcul o colaborare cu UDMR după alegeri

2 minute de citit Publicat la 21:04 07 Noi 2016 Modificat la 21:04 07 Noi 2016

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că ia în calcul o colaborare cu UDMR după alegerile parlamentare, motivând că maghiarii reprezintă un procent semnificativ din populaţia României iar 'aspiraţiile lor trebuie să fie avute în seamă pentru a nu risca devieri extremiste', transmite Agerpres.

"Eu iau în calcul o colaborare cu UDMR, pentru că UDMR reprezintă nu numai o minoritate, ci un procent semnificativ din populaţie. Poate acest procent s-a mai diminuat pentru că şi din partea maghiarilor au plecat foarte mulţi... Poate procentul a rămas acelaşi, dar s-a diminuat numai numărul maghiarilor. Maghiarii din România e bine să fie reprezentanţi la nivel parlamentar şi guvernamental aşa cum s-a întâmplat în trecut. Eu am avut o foarte bună colaborare cu UDMR. Mi s-a părut o colaborare utilă, fructuoasă cu oameni care au o experienţă politică pe care o apreciez în mod deosebit. Cred că nevoile, nevoile, aspiraţiile minorităţii maghiare, în sensul larg al cuvântului, trebuie să fie avute în seamă pentru a nu risca devieri extremiste cum se întâmplă în cazul în care un procent important de populaţie este neglijat şi scos în afara deciziilor politice", a afirmat Tăriceanu, luni, la TVR1.

El a susţinut că prezenţa UDMR în diferite guverne, coaliţii care au guvernat România a fost utilă pentru minoritatea maghiară.

Referindu-se la recenta afirmaţie a liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre momentul decembrie 1918, Tăriceanu a acceptat că poate avea percepţii diferite despre Marea Unire.

"Nu ştiu dacă neapărat au pierdut. Putem aici să avem percepţii diferite. Pentru mine, ceea ce este foarte important e că după 1918 în Transilvania era o majoritate de populaţie românească. În oraşele mari, populaţia românească nu era majoritară, dar pe ansamblu în Transilvania populaţia românească era majoritară. S-a realipit la patria mamă. Românii au putut să devină din cetăţeni de mâna a doua nu cetăţeni de primă mână, dar egali cu ceilalţi şi egali cu maghiarii", a spus Tăriceanu.

El a adăugat că după 1990 maghiarii din România nu au fost o populaţie marginalizată şi şi-au realizat în bună măsură aspiraţiile.

"Şi maghiarii după 1990 nu au fost o populaţie care să fie marginalizată. Dorinţa firească a păstrării tradiţiei, limbii, culturii sunt lucruri pe care eu le apreciez ca fireşti şi în care minoritatea maghiară şi-a realizat în bună măsură aspiraţiile. Că nu le-a realizat în totalitate, poate că nici noi ca români nu ne-am realizat toate aspiraţiile pe care le avem în acest moment, dar lucrul acesta presupune o anumită evoluţie", a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Cluj, că momentul decembrie 1918, când pentru România a avut loc Marea Unire, pentru comunităţile maghiare a însemnat o mare înfrângere.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole