Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a comparat miercuri dezbaterea organizată cu o zi în urmă de Grupul pentru Dialog Social cu o scenă din Coreea de Nord, iar pe liderul PNL, Ludovic Orban, cu un personaj din bancurile comuniste, "după ce acesta şi-a cerut iertare în faţa procurorului general pentru vina de a fi militat vreodată pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor".
"Dezbaterea pe legile Justiţiei mie îmi ridică foarte multe semne de întrebare văzând opoziţia feroce a unora dintre cei care lucrează în ceea ce ei numesc sistem. Ieri am urmărit cu mare surprindere dezbaterea organizată la GDS care mi-a sugerat ceva îngrozitor. Am avut o clipă senzaţia că văd o scenă din Coreea de Nord în care cetăţenii, în pofida neajunsurilor, restricţiilor pe care le au, preamăresc în continuare regimul. L-am văzut pe Ludovic Orban la acea jelanie organizată, cum în faţa procurorului general îşi recunoştea vina de a fi îndrăznit vreodată să militeze pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Este cred că cea mai penibilă situaţie în care am văzut vreun politician din 1990 încoace", a declarat Tăriceanu, la Parlament.
Potrivit preşedintelui Senatului, ''liberalii bătrâni'' ar fi reacţionat cel mai probabil, dacă ar fi văzut "că istoricul Partid Naţional Liberal îşi doreşte ca instituţiile de forţă să înăsprească regimul de limitare a libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti şi de continuare a abuzurilor".
"Cred că Ludovic Orban era ieri în situaţia din bancul acela celebru din comunism în care sunt unii condamnaţi la moarte prin spânzurătoare şi, la sfârşit, ei întreabă smeriţi - acceptând pedeapsa - dacă trebuie să aducă de acasă şi săpunul. Cam aşa era ieri dl Orban. Modul în care un partid politic care se pretinde democrat - liberal în niciun caz - se raportează la problemele de reformă a legilor Justiţiei, mi se pare cu totul şi cu totul neaşteptat şi de un penibil fără limită", a apreciat Tăriceanu.
Pe de altă parte, el crede că, având în vedere că procurorul şef al DNA funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei, acesta este cel care trebuie să analizeze toate elementele pe care le are, respectiv raportul Inspecţiei Judiciare, şi să tragă concluziile necesare.
"Respect principiul separaţiei puterilor în stat, nu vreau să intervenim noi ca Parlament în ceea ce înseamnă funcţionarea procuraturii şi cred că trebuie - eu cel puţin - am să mă abţin să fac comentarii în acest sens", a menţionat preşedintele Senatului.