"Asta e filosofia guvernului Iohannis - Orban: banii dați profesorilor sunt ca și cum i-ar da la cârciumă pe băutură! Probabil că la fel gândesc și despre mărirea pensiilor și alocațiilor. La ei banii sunt dați cu cap doar dacă scrie pe ei "para-ndărăt"", a scris liderul ALDE pe Facebook.
Tăriceanu a făcut referire la declarațiile făcute de Ludovic Orban, astăzi, când a fost întrebat de ce s-a amânat creşterea salariilor profesorilor.
“Dintr-un motiv foarte simplu. Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, care e o prognoză în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. Când îţi scad venituri... e ca într-o familie. Dacă îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă sau să îţi cumperi.....”, a afirmat premierul.
Orban a spus că salariile profesorilor nu pot fi mărite fiindcă au apărut alte cheltuieli din cauza pandemiei
“Banii au fost prevăzuţi, doar că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli care au fost absolut necesare. Faţă de bugetul iniţial în domeniul Sănătăţii a fost necesară o creştere extrem de mare a bugetului Sănătăţii cu aproximativ 9 miliarde de lei pentru a face faţă provocărilor generate de epidemie”, a mai spus Orban.
Reacția Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ
Cadrele didactice urmau să primească o creștere salarială de 14%, adică aproximativ 300 de lei în plus, de la 1 septembrie.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) le-a transmis membrilor Guvernului şi ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, că amânarea creșterii salariilor pentru profesori e ”o greşeală enormă, iar consecinţele pot fi neplăcute”. ”Cadrele didactice aşteaptă această majorare nu pentru a o cheltui la cârciumă, dacă ar fi să facem o paralelă cu declaraţia premierului Ludovic Orban, ci pentru a se apropia de un trai normal, la care au dreptul”, a tansmis FSLI.