Antena 3 CNN Coronavirus Harta ridicării restricțiilor anti-COVID din Europa. Unde au rămas cele mai stricte reguli

Harta ridicării restricțiilor anti-COVID din Europa. Unde au rămas cele mai stricte reguli

Mia Lungu
9 minute de citit Publicat la 18:05 01 Feb 2022 Modificat la 18:05 01 Feb 2022

Țările care au păstrat cele mai multe reguli și măsuri de limitare a răspândirii virusului SARS-CiV-2 sunt Germania, Austria, Grecia și Italia.

Harta restricțiilor, în funcție de anunțurile oficiale făcute de fiecare țară

Călătoriile între statele europene au loc în continuare cu ajutorul certificatului verde COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea recentă cu rezultat negativ.

UE a recomandat ca, începând cu 1 februarie, călătoriile între țările blocului comunitar să se facă strict pe baza certificatului COVID, fiind eliminată regula carantinei. Nu toate statele au adoptat însă aceste reglementări, unele dintre ele păstrând în continuare restricții severe pentru cetățenii lor.

Toate restricţiile împotriva COVID au fost ridicate | Oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti sau să prezinte certificatul de vaccinare, în Danemarca 

Danemarca devine, de astăzi, prima ţară din Uniunea Europeană care va ridica toate restricţiile anti-Covid. Aceeaşi decizie a fost luată şi în Finlanda, în ciuda numărului record de noi infectări.

În ciuda numărului record de cazuri, autorităţile din Danemarca se bazează pe ratele mari de vaccinare. Valul de Omicron este considerat inofensiv.

Ţara scandinavă renunţă la măşti, certificate verzi şi limitarea orelor pentru industria ospitalităţii. Cluburile de noapte se vor redeschide fără limită de persoane.

Totuşi, rămân în vigoare restricţiile la graniţă pentru călătorii nevaccinaţi care sosesc din ţări non-Schengen. Peste 60% dintre danezi au făcut a treia doză, fiind peste media europeana care se află undeva la sub 45%.

În ultima săptămână, Danemarca a înregistrat între 33.000 şi 47.000 de infectări zilnice, însă internările în spitale au fost mult mai mici decât în valurile precedente ale bolii.

„Întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei vaccinaţi, credem că este rezonabil să ridicăm restricţiile”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen. Într-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionaţi au răspuns că au încredere în politica guvernului privind gestionarea pandemiei.

Finlanda ridică toate restricţiile împotriva COVID în această lună

Toate restricţiile legate de coronavirus urmează să fie ridicate în Finlanda în februarie, momentul exact urmând a fi stabilit în această săptămână, a anunţat prim-ministrul Sanna Marin. 

Marin a precizat că guvernul ei condus de social-democraţi se va reuni miercuri pentru a elabora un plan de anulare a regulilor, potrivit televiziunii naţionale YLE.

Unele măsuri urmează deja să fie relaxate. De exemplu, începând de astăzi, restaurantele îşi vor putea prelungi programul până la ora 21.00 şi servi alcool până la 20.00.

Controalele la frontieră cu alte ţări din UE şi Schengen vor fi de asemenea ridicate de azi. Acestea au fost introduse în decembrie pentru a încetini răspândirea variantei foarte contagioase Omicron.

Guvernul a declarat că vaccinurile şi-au dovedit eficacitatea prevenind spitalizările în masă pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit în Finlanda, ceea ce înseamnă că ţara este într-o poziţie bună pentru a ridica în sfârşit toate restricţiile.

Irlanda a renunțat deja la majoritatea măsurilor anti-COVID

Și Irlanda a renunțat la mare parte dintre restricții începând din 22 ianuarie. Astfel, barurile şi restaurantele pot funcționa și după miezul nopţii şi nu mai este necesar certificatul de vaccinare.

De asemenea, restricţiile privind vizitele la domiciliu – limitate până acum la grupuri de maximum patru familii – au fost ridicate, iar angajaţii au început „o revenire treptată la locul de muncă fizic”.

Pe de altă parte, purtarea măştii rămâne obligatorie în mijloacele de transport şi în magazine cel puţin până la 28 februarie.

Regula testării obligatorii pentru călătorii vaccinați anti-COVID, eliminată de Marea Britanie

Guvernul de la Londra a anunțat eliminarea cerinței de efectuare a unui test COVID de către călătorii vaccinați care intră în Marea Britanie. Regula se va aplica începând cu 11 februarie, conform ministrului britanic al transporturilor, Grant Shapps.

Premierul Boris Johnson a explicat că ridicarea măsurii înseamnă că "persoanele care sosesc nu mai trebuie să fie testate (…) dacă au fost vaccinate de două ori".

„Ceea ce facem este să arătăm că această ţară este deschisă pentru afaceri, deschisă pentru călători”, a subliniat Boris Johnson. „Am promis că nu vom menține aceste măsuri în vigoare o zi mai mult decât este necesar și acum este evident pentru mine că testarea la frontieră pentru călătorii vaccinați și-a depășit utilitatea”, a spus, la rândul lui, Grant Shapps.

Astfel, din 11 februarie, călătorii complet vaccinați vor trebui doar să completeze formularul de localizare a pasagerilor. Deocamdată, vaccinarea completă nu va include și doza booster. Persoanele cu vârste sub 18 ani vor fi tratate ca pasageri complet vaccinați. Cei care nu sunt complet vaccinați nu vor mai trebui să se izoleze sau să facă un test în ziua a opta. Totuși, vor trebui să facă dovada unui test COVID-19 negativ înainte de a călători și să facă un test PCR după sosirea în Anglia, a mai explicat ministrul britanic, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Totodată, din 27 ianuarie, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie, iar autoritățile nu mai recomandă telemunca. De asemenea, accesul în cluburi sau la întrunirile cu un număr mare de participanți nu se mai face pe baza certificatului sanitar. În plus, autoritățile engleze se pregătesc ca, din 24 martie să renunțe la izolarea persoanelor testate pozitiv cu COVID-19.

Franța va renunța la unele restricții anti-COVID, după intrarea în vigoare a paşaportului de vaccinare

Începând din 2 februarie, Franța va începe să elimine din măsurile menite să lupte împotriva pandemiei de COVID-19, printre care se numără și purtarea măştii în exterior impusă în anumite zone, a anunțat, recent, premierul Jean Castex.

La nouă zile după intrarea în vigoare pe 24 ianuarie a paşaportului de vaccinare, limitările de prezenţă în locurile publice vor fi eliminate, iar telemunca va fi doar „recomandată”, a precizat Castex, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Paşaportul de vaccinare, care va înlocui paşaportul sanitar pentru persoanele de peste 16 ani, va fi necesar pentru accesul la activităţi de timp liber, în restaurante, la târguri, seminarii, în transportul public interregional.

Unele regiuni din Spania renunță la "permisul sanitar"

Regiunea spaniolă Catalonia a decis să pună capăt începând de vineri obligativităţii de prezentare a unui "permis sanitar" pentru a intra în baruri, restaurante şi săli de sport, considerând această formalitate drept lipsită de eficacitate în faţa contagiozităţii variantei Omicron a noului coronavirus, relata, joia trecută, AFP.

"O parte importantă din populaţie este susceptibilă din nou să fie infectată (...), independent de statutul de vaccinare sau de faptul că a contractat deja boala", a explicat într-un comunicat guvernul regional catalan.

"În consecinţă, eficacitatea utilizării obligatorii a certificatului COVID scade", se adaugă în comunicatul citat.

În Catalonia, regiune turistică unde trăiesc 7,7 milioane de oameni, aşa-zisul permis sanitar este cerut din noiembrie anul trecut la intrarea în baruri, restaurante şi săli de sport. Deşi numărul de cazuri de infectare se menţine foarte ridicat în Catalonia, spitalele nu mai sunt saturate în măsura în care autorităţile să considere că se poate ajunge la cel mai pesimist scenariu. Prin urmare, regiunea a ridicat majoritatea restricţiilor, săptămâna trecută fiind anulate limitele de ocupare a restaurantelor şi limita de zece persoane pentru reuniuni private.

Cu o săptămână în urmă fusese ridicată şi interdicţia de circulaţie între 1.00 şi 6.00 a.m. impusă de la sfârşitul lui decembrie într-o mare parte din regiune, inclusiv la Barcelona, singura restricţie ce rămâne în vigoare fiind închiderea discotecilor.

În Grecia se ridică o parte din restricţiile anti-COVID

Ministrul sănătăţii, Thanos Plevris, ţinând cont de reducerea cazurilor din ultimele săptămâni și de datele privind morbiditatea mai scăzută a variantei Omicron în raport cu varianta Delta, a anunţat că de luni, 31 ianuarie, se ridică o serie de restricţii privind programul de funcţionare şi muzica în localuri, în baruri și cafeterii, dar aceste locații vor continua să funcționeze doar cu clienți așezați, nu mai mult de șase persoane la o masă și, firește, toți vaccinaţi.

Urmează să se decidă, în perioada următoare, dacă purtatul măştii în spaţii exterioare rămâne obligatoriu și se va examina şi dacă şi când persoanelor nevaccinate li  se va permite accesul cu rezultatul unui test rapid sau PCR în restaurante, terase, baruri, cluburi de noapte, teatre, cinematografe, săli de sport sau stadioane.

Pe 7 februarie va intra în vigoare în Grecia măsura prin care certificatul de vaccinare expiră după şapte luni de la cea de-a doua doză de vaccin, dacă nu se efectuează şi doza a treia.

Noi reguli de călătorie în Germania: românii, obligați să se înregistreze electronic înainte de a intra în țară

Românii care călătoresc, începând din 24 ianuarie, în Germania sunt obligați să se înregistreze electronic, după ce România a fost inclusă pe lista zonelor cu risc ridicat de infectare. 

România a fost inclusă de Germania pe lista statelor cu incidență ridicată de infectare, potrivit ultimei actualizări a listelor zonelor de risc. Astfel, toți cetăţenii români trebuie să se înregistreze electronic pentru călătoriile în Germania. Amenda pentru cei care nu o fac poate ajunge până la 25.000 euro.

Astfel, este necesară introducerea tuturor datelor solicitate și încărcarea documentelor justificative privind vaccinarea, vindecarea sau testarea negativă. Întreaga procedură poate fi efectuată inclusiv în limba română. Confirmarea primită sub forma unui document în format PDF va fi prezentată la cererea autorităților sau a companiei de transport.

Italia nu mai cere test COVID negativ la intrarea în ţară, dar vaccinarea este obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani

Începând de astăzi, Italia a eliminat necesitatea prezentării unui test COVID negativ înainte de a intra în țară, pentru călătorii din statele UE care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală. Din cauza contagiozităţii ridicate a variantei Omicron, un test era obligatoriu până acum pentru toate persoanele care ajungeau în Italia.

De la începutul lui ianuarie, vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit obligatorie în Italia pentru persoanele de peste 50 de ani. Începând de astăzi, persoanele din acest grup de vârstă care nu au fost imunizate - sau nu au primit doza a doua sau doza booster în pofida faptului că au avut posibilitatea să o facă - vor plăti o amendă de 100 de euro. Măsura va rămâne în vigoare până pe 15 iunie şi se va aplica tuturor locuitorilor de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.

Începând din 15 februarie, persoanele din acest grup de vârstă vor trebui de asemenea să prezinte la serviciu dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi vor fi obligate să lucreze în telemuncă dacă nu vor putea prezenta o astfel de dovadă.

Sunt schimbări şi în ceea ce priveşte mersul la cumpărături. Începând de marţi, clienţii librăriilor, băncilor sau oficiilor vor trebui să prezinte cel puţin un test negativ pentru a putea intra. Regula nu se va aplica în supermarketuri şi farmacii.

Vaccinarea anti-COVID a devenit obligatorie în Austria

Austria a devenit, de azi, prima ţară din Europa în care vaccinarea e obligatorie pentru toţi cetăţenii de peste 18 ani. Se fac excepţii pentru femeile însărcinate și persoanele care din motive medicale nu pot fi vaccinate. Cei care nu se conformează riscă amenzi de până la 3.600 de euro.

Pe de altă parte, Austria intenționează să relaxeze restricțiile sanitare, iar cetățenilor nevaccinați nu le va mai fi interzis să intre în magazine sau în restaurante. Austria a înregistrat un nou record negativ de cazuri noi în ultimele zile, din cauza variantei Omicron, însă cancelarul austriac Karl Nehammer a spus că rata de spitalizare a rămas la un nivel redus, ceea ce permite noi măsuri de relaxare

OMS recomandă guvernelor să renunţe la restricţiile de călătorie şi la certificatul verde

După doi ani de pandemie, OMS anunţă că aceste măsuri duc la crize economice şi la un stres nejustificat.

De data aceasta, cei de la OMS recomandă într-un mesaj, ca acest certificat verde, dovada vaccinării, să nu mai fie o obligativitate cerută de ale ţări membre UE sau din afara UE, pentru că provoacă un stres social.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă "ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state". 

Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc, mai spun cei de la OMS.

În plus, OMS mai spune că sunt ţări care nu au avut până acum acces la vaccin aşa cum au avut, de pildă, alte state care au avut chiar şi mai multe tipuri de ser.

Inclusiv în ţara noastră este o discuţie pe aceasta temă, dacă acest certificat să fie obligatoriu la mall sau la ieşirea din vamă.

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole