Din Ungaria importăm cele mai mari cantităţi de carne şi organe animale comestibile. Pe locul doi sunt deşeuri şi reziduuri alimentare şi preparate pentru animale iar pe al treilea loc ca volum de import sunt laptele, produsele lactate şi ouăle.
Din Polonia luăm cele mai multe preparate pe bază de cereale şi produse de patiserie. Asta după ce mult grâu românesc merge ca materie primă în Polonia, la preţuri foarte mici - se întorc produsele, evident la preţuri mult mai mari. Pe locul al doilea se află laptele şi ouăle din această ţară, iar pe locul trei carnea, în special cea de porc.
De la vecinii bulgari importăm masiv legume şi fructe, peşte şi chiar cafea.
După cum aţi observat majoritatea acestor mărfuri constituie produse de bază, pe care le-am putea produce şi la noi în ţară. Nu o facem pentru că nu avem fabrici suficiente de procesare a materiilor prime, fermele de animale sunt tot mai puţine iar fondurile europene pentru a înfiinţa noi facilităţi, la noi, spre deosebire de Polonia, de exemplu, se obţin foarte greu.