Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara în care copiii de până la 14 ani nu vor mai avea voie să aibă Facebook, Instagram și TikTok

Țara în care copiii de până la 14 ani nu vor mai avea voie să aibă Facebook, Instagram și TikTok

de Ioana Coman    |   

Australia le va interzice copiilor să mai aibă conturi pe rețelele sociale. Vârsta minimă pentru utilizarea Facebook, Instagram și TikTok va fi fixată între 14 și 16 ani, a anunţat marţi premierul Anthony Albanese.

Calificând platformele sociale drept un ''flagel'' pentru tineri, Albanese a afirmat că legea federală ce introduce această limită se va aplica în 2024, precizând că vârsta minimă pentru conectarea la Facebook, Instagram şi TikTok ar trebui să fie fixată între 14 şi 16 ani.

Un test de verificare a vârstei în momentul conectării va fi desfăşurat în următoarele luni, înainte ca textul să intre în vigoare, a adăugat şeful executivului australian, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

''Vreau să văd copiii departe de ecranele lor şi (mai degrabă) pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii'', a mai spus demnitarul australian pentru postul naţional de televiziune ABC.

Liderul opoziţiei conservatoare, Peter Dutton, şi-a exprimat sprijinul pentru proiectul de lege al guvernului. ''Fiecare zi de amânare lasă vulnerabili copiii la pericolele reţelelor sociale'', a declarat el.

Analiştii sunt de părere totuşi că stabilirea unei limite de vârstă nu îi va ajuta pe tinerii aflaţi în dificultate din punct de vedere social.

În opinia lui Daniel Angus, profesor la Universitatea de Tehnologie din Queensland, planul guvernamental este ''imprudent şi nechibzuit'', întrucât el intervine chiar înainte de prezentarea raportului final de anchetă parlamentară cu privire la efectele reţelelor sociale asupra societăţii australiene.

Acest proiect ''subminează ancheta şi principiile democraţiei deliberative şi ameninţă să cauzeze greşeli prin excluderea tinerilor de la o participare importantă şi sănătoasă la lumea digitală'', adaugă expertul.

Potrivit lui Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne, nu este deloc sigur că în prezent există mijloacele tehnice pentru a aplica o asemenea limită. ''Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor'', afirmă el.

Un proiect de lege asemănător, care fixează la 13 ani vârsta minimă pentru a accesa reţelele sociale, a fost aprobat în iulie de Senatul SUA, dar textul nu a fost deocamdată votat de Camera Reprezentanţilor. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile