Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara în care angajații nu-și pot da demisia și angajează experți care să-i ajute să scape de la locul de muncă

Țara în care angajații nu-și pot da demisia și angajează experți care să-i ajute să scape de la locul de muncă

de Mia Lungu    |   

Yuki Watanabe obișnuia să petreacă 12 ore în fiecare zi la birou, iar asta este considerată o zi scurtă. O zi obișnuită de lucru de la 9 la 9 este minimul necesar. „Cel mai târziu plecam de la birou la ora 23:00”, a declarat tânăra de 24 de ani, care a lucrat pentru unele dintre cele mai mari companii de telecomunicații și de plăți electronice din Japonia.

Cerințele au fost atât de intense încât Watanabe - care a folosit un pseudonim pentru a vorbi cu CNN, de teamă să nu pună în pericol viitoarele perspective de angajare - a început să aibă probleme de sănătate. Avea „picioarele tremurânde și probleme cu stomacul”.

Știa că trebuie să demisioneze, dar un singur lucru îi stătea în cale: Cultura japoneză a muncii, cunoscută ca fiind de sus în jos.

Să ceri să pleci de la serviciu la timp sau să-ți iei liber poate fi destul de complicat. Și mai complicat este să îți dai demisia, care poate fi văzută ca o formă supremă de lipsă de respect în a patra cea mai mare economie a lumii, unde lucrătorii rămân în mod tradițional la același angajator timp de zeci de ani, dacă nu chiar o viață întreagă.

În cele mai extreme cazuri, șefii morocănoși rup scrisorile de demisie și hărțuiesc angajații pentru a-i forța să rămână.

În Japonia, au apărut agențiile de demisii care ajută angajații timizi să-și părăsească șefii intimidanți

Watanabe era nefericită la locul de muncă anterior, spunând că fostul ei supraveghetor o ignora adesea, făcând-o să se simtă prost. Dar ea nu a îndrăznit să demisioneze.

„Nu am vrut ca fostul meu angajator să îmi refuze demisia și să mă țină la serviciu mai mult timp”, a declarat ea pentru CNN în timpul unui interviu recent.

Dar ea a găsit o modalitate de a ieși din impas. A apelat la Momuri, o agenție de demisii care ajută angajații timizi să-și părăsească șefii intimidanți.

Pentru prețul unei cine elegante, mulți lucrători japonezi angajează aceste firme de reprezentare pentru a-i ajuta să demisioneze fără stres.

Industria a existat înainte de Covid. Dar popularitatea sa a crescut după pandemie, după ce anii de lucru de acasă i-au împins chiar și pe unii dintre cei mai loiali lucrători japonezi să reflecteze asupra carierei lor, potrivit experților în resurse umane.

Nu există o numărătoare oficială a numărului de agenții de demisie care au apărut în întreaga țară, dar cei care le conduc pot depune mărturie cu privire la creșterea cererii.

„Angajatorii nu îi lasă să demisioneze, nici chiar atunci când oamenii cad în genunchi și îi roagă”

Shiori Kawamata, directorul de operațiuni al Momuri, a declarat că numai în ultimul an au primit până la 11.000 de solicitări din partea clienților.

Situată în Minato, unul dintre cele mai aglomerate cartiere de afaceri din Tokyo, firma s-a lansat în 2022 cu un nume care încearcă să rezoneze cu clientela lor neajutorată - „Momuri” înseamnă „nu mai pot face asta” în japoneză.

La un cost de 22.000 de yeni (aproximativ 150 de dolari) - sau 12.000 de yeni pentru cei care lucrează cu jumătate de normă - se angajează să ajute angajații să își prezinte demisiile, să negocieze cu companiile lor și să ofere recomandări pentru avocați în cazul în care apar dispute juridice.

„Unii oameni vin la noi după ce scrisoarea lor de demisie a fost ruptă de trei ori și după ce angajatorii nu îi lasă să demisioneze, nici chiar atunci când oamenii cad în genunchi și îi roagă”, a spus ea, într-o altă ilustrare a culturii deferențiale de la locul de muncă înrădăcinată în Japonia.

„Uneori primim apeluri de la oameni care plâng”

„Uneori primim apeluri de la oameni care plâng și ne întreabă dacă își pot da demisia din cauza XYZ. Noi le spunem că este în regulă și că demisia este un drept al lucrătorilor”, a adăugat Kawamata.

Unii lucrători se plâng că șefii îi hărțuiesc dacă încearcă să demisioneze, a spus ea, inclusiv oprindu-se la apartamentele lor pentru a le suna la ușă în mod repetat, refuzând să plece.

Pentru un alt demisionar, ceea ce ar fi fost o afacere simplă a luat o întorsătură bizară. Persoana respectivă a fost târâtă de șeful său la un templu din Kyoto. „Angajatului i s-a spus să meargă la templul Onmyoji pentru că „au fost blestemați””, a spus ea.

Kawamata a declarat că persoanele care ajung în contact cu ei lucrează adesea pentru întreprinderi mici și mijlocii, iar cele din industria alimentară sunt cele mai vulnerabile, urmate de cele din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Moartea prin surmenaj

Japonia are de mult timp o cultură a suprasolicitării. Angajații din diferite sectoare raportează ore de lucru pedepsitoare, presiune ridicată din partea supraveghetorilor și respect față de companie. Acești angajatori sunt cunoscuți drept „firme negre”.

Profesorul de resurse umane Hiroshi Ono, de la Hitotsubashi University Business School din Tokyo, a declarat că situația a devenit atât de presantă încât guvernul a început să publice o listă a angajatorilor lipsiți de etică pentru a le împiedica capacitatea de a angaja și pentru a avertiza persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la pericolele de a lucra pentru ei.

„Există unele probleme cu firmele negre, unde condițiile de muncă sunt atât de proaste, nu există siguranță psihologică, iar unii angajați s-ar putea simți amenințați”, a spus el.

Mai mult de 370 de companii au fost trecute pe lista neagră de birourile de muncă din întreaga țară de când lista a fost publicată în 2017.

Stresul s-a dovedit fatal timp de decenii, exemplificat de un fenomen numit „karoshi” sau „moartea prin surmenaj”.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 54 de persoane au murit din cauza afecțiunilor cerebrale și cardiace provocate de muncă și au primit despăgubiri în 2022, ceea ce reprezintă de fapt o scădere majoră față de cele 160 înregistrate în urmă cu două decenii.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care depun cereri de despăgubire din cauza stresului psihic la locul de muncă este în creștere, ajungând la 2.683, de la 341, în aceeași perioadă de timp.

O reporteră politică în vârstă de 31 de ani de la postul național de radiodifuziune NHK a murit în 2017 după ce a suferit o insuficiență cardiacă cauzată de orele lungi petrecute la serviciu. Ea a lucrat 159 de ore suplimentare în luna dinaintea decesului său.

Cinci ani mai târziu, un medic de 26 de ani de la un spital din Kobe s-a sinucis după ce a lucrat peste 200 de ore suplimentare într-o singură lună.

Subiecte în articol: demisia locul de muncă japonia angajații
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile