Antena 3 CNN Externe Mapamond Țara în care angajaţii au, de acum, „dreptul la deconectare” după serviciu, fără riscul de a fi sancţionaţi

Țara în care angajaţii au, de acum, „dreptul la deconectare” după serviciu, fără riscul de a fi sancţionaţi

de Mia Lungu    |   

Legea care prevede „dreptul la deconectare” a intrat în vigoare în Australia, oferind relaxare persoanelor care se simțeau, până acum, obligate să primească apeluri sau să citească mesaje de la angajatori după ce îşi termină ziua de muncă, potrivit BBC.

Noua lege le permite angajaţilor să ignore comunicările de la serviciu, după orele de lucru, dacă doresc, fără teama că vor fi sancţionaţi de şefii lor.

Un sondaj publicat anul trecut a estimat că australienii au lucrat în medie 281 de ore suplimentare neplătite anual. Peste 20 de ţări, în principal din Europa şi America Latină, au reguli similare.

Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajaţii în afara orelor de program, dar oferă personalului dreptul de a nu răspunde, în afara cazului în care refuzul lor este considerat „nerezonabil”.

„Va permite un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată”

Conform normelor, angajatorii și angajații trebuie să încerce să soluționeze litigiile între ei. În cazul în care nu se reușește găsirea unei soluții, Comisia australiană pentru muncă echitabilă (FWC) poate interveni. FWC poate ordona angajatorului să nu mai contacteze angajatul după program.

În cazul în care consideră că refuzul angajatului de a răspunde este nerezonabil, îi poate ordona acestuia să răspundă. Nerespectarea ordinelor FWC poate duce la amenzi de până la 19.000 de dolari australieni pentru un angajat sau de până la 94.000 de dolari australieni pentru o companie.

Organizațiile care reprezintă lucrătorii au salutat această măsură. Consiliul Australian al Sindicatelor a declarat că aceasta „va permite lucrătorilor să refuze contactele nerezonabile în afara orelor de lucru și va permite un mai bun echilibru între viața profesională și cea privată”.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile