Antena 3 CNN Life Sănătate Ţara în care a fost descoperit un virus care poate ucide superbacteriile. Oamenii de știință spun că ar putea salva vieți

Ţara în care a fost descoperit un virus care poate ucide superbacteriile. Oamenii de știință spun că ar putea salva vieți

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 16:53 07 Noi 2024 Modificat la 17:04 07 Noi 2024

Oamenii de știință de la Universitatea Monash din Australia au descoperit un nou virus, denumit „Merri-merri-uth nyilam marra-natj”, care ar putea oferi o soluție revoluționară în lupta împotriva superbacteriilor rezistente la antibiotice. Virusul a fost descoperit într-un pârâu din Melbourne și are capacitatea de a distruge Klebsiella, o superbacterie periculoasă întâlnită frecvent în spitale. Această descoperire deschide noi posibilități pentru tratarea infecțiilor bacteriene, într-un moment în care superbacteriile devin o amenințare majoră la nivel global, se arată într-un studiu publicat, miercuri, informează Xinhua, citat de Agerpres. 

Cercetători de la Universitatea Monash au descoperit două versiuni ale unui organism bacteriofag necunoscut până atunci, un virus care ucide bacterii, în Merri Creek, un pârâu care curge prin suburbiile nordice ale oraşului Melbourne.

Ei au descoperit faptul că noul agent bacteriofag poate ucide superbacteria rezistentă la antibiotice Klebsiella, care este întâlnită frecvent în spitale.

Studiul a fost realizat în colaborare cu corporaţie locală ce militează pentru protejarea patrimoniului cultural aborigen, iar noul virus a fost denumit de vârstnicii aborigeni „Merri-merri-uth nyilam marra-natj" (MMNM), care se poate traduce prin „Periculosul care stă ascuns în Merri".

Potrivit lui Trevor Lithgow, liderul echipei de cercetare de la Institutul Monash pentru Descoperiri în Biomedicină, cercetarea a descoperit că o singură diferenţă genetică între cele două versiuni ale MMNM a schimbat eficienţa cu care acestea ucid bacteriile. Variaţia secvenţei genetice a fost supusă apoi unei evoluţii ulterioare în condiţii de laborator.

Descoperirea ar putea schimba abordarea în lupta cu superbacteriile

„Toate variaţiile noului agent bacteriofag care au evoluat (în laborator - n.red.) pot ucide Klebsiella, dar unele dintre variante sunt mai eficiente. Descoperirea oferă speranţa că există şi alte populaţii bacteriofage naturale şi încă nedescoperite care prezintă variaţii genetice neexploatate ce pot fi transformate în noi metode pentru a ucide bacteriile rezistente la antibiotice", a declarat Trevor Lithgow.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat superbacteriile rezistente la agenţi antimicrobieni - bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci care au dezvoltat o rezistenţă la unul sau la mai multe dintre antibioticele folosite pentru a le trata - drept o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice globale.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a raportat în februarie 2024 o creştere importantă a numărului de cazuri medicale provocate de o tulpină extrem de virulentă de Klebsiella şi că acele cazuri erau rezistente la antibioticele utilizate ca ultimă soluţie pentru a trata infecţiile bacteriene.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole