Antena 3 CNN Externe Țara în care 21 de oameni au murit în doar 24 de ore, din cauza căldurii extreme. Temperaturile au ajuns la aproape 50 de grade Celsius

Țara în care 21 de oameni au murit în doar 24 de ore, din cauza căldurii extreme. Temperaturile au ajuns la aproape 50 de grade Celsius

de Bianca Chirilă    |   

Douăzeci şi una de persoane au murit în 24 de ore în Beni Mellal, un oraş din centrul Marocului, în urma unui nou val de caniculă înregistrat în această ţară care se confruntă cu al şaselea an consecutiv de secetă, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Direcţia Generală de Meteorologie (DGM) a anunţat un val de căldură puternic, începând de luni până miercuri, în mai multe localităţi, cu temperaturi de până la 48 de grade Celsius, în special în Beni Mellal.

„Majoritatea deceselor vizează persoane care suferă de boli cronice şi vârstnici, temperaturile ridicate contribuind la deteriorarea stării lor de sănătate şi conducând la decesul acestora”, se arată într-un comunicat al Departamentului Regional de Sănătate.

Marocul a înregistrat recorduri de căldură iarna trecută, cu cea mai călduroasă lună ianuarie după anul 1940 (aproape 37 grade Celsius pe alocuri), potrivit DGM.

Creşterea temperaturilor ameninţă sectorul agricol, esenţial pentru economia naţională, şi rezervele de apă. Evaporarea apei a atins „un milion şi jumătate de metri cubi pe zi”, a declarat ministrul Apelor, Nizar Baraka, la sfârşitul lunii iunie.

Recordul naţional de temperatură maximă a fost înregistrat în august 2023 la Agadir (sud), cu 50,4 grade Celsius.

Schimbările climatice provoacă evenimente meteorologice extreme mai îndelungate, mai puternice şi mai frecvente, cum ar fi valuri de caniculă şi inundaţii. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile