Antena 3 CNN Externe Țara europeană care interzice telefoanele mobile în școli de la 1 septembrie. "Vor să-i transforme pe profesori în jandarmi"

Țara europeană care interzice telefoanele mobile în școli de la 1 septembrie. "Vor să-i transforme pe profesori în jandarmi"

de Adrian Iclozan    |   

Folosirea telefoanelor mobile şi a celorlalte dispozitive cu acces la internet de către elevii din școlile primare şi secundare va fi interzisă în Ungaria de la 1 septembrie, anul curent, transmite Agerpres, care citează EFE.

Măsura va avea aplicabilitate generală, cu unele excepții, notează sursa citată.

Un ordin publicat joi seară de autoritățile de la Budapesta spune că telefoanele mobile și alte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în centrele de învățământ, urmând să fie restituite elevilor la sfârșitul orelor.

Documentul cataloghează telefoanele și dispozitivele conectate la internet, precum și aparatele pentru realizarea de înregistrări audio-video, drept "obiecte cu utilizare restricționată".

 

Excepțiile la utilizarea lor trebuie să fie "justificate şi acceptate de către directorii sau profesorii școlilor", se mai spune în ordinul respectiv.

De asemenea, profesorii vor trebui să-i controleze pe elevii dacă aceștia aduc în clasă obiecte interzise şi să le preia până la sfârșitul orelor.

Criticii acestei interdicții spun că autoritățile "vor să-i transforme pe profesori în jandarmi".

Ordinul a fost criticat și de Sindicatul Democrat al Profesorilor din Ungaria, PDSZ, care estimează că nu a fost redactat luând în considerare "niciuna dintre preocupările sau obiecțiile raționale şi legitime" ale organizațiilor sindicale.

Totuși, unii comentatori consideră că limitarea utilizării telefoanelor mobile în școli este bine văzută de părinți și de profesori.

Ei spun că în instituțiile de învățământ ar trebui, pe de altă parte, să se predea "utilizarea corectă" a acestor dispozitive.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile