Antena 3 CNN Externe O ţară din Europa a interzis creşterea câinilor din rasele Bulldog englez şi Cavalier King Charles Spaniel

O ţară din Europa a interzis creşterea câinilor din rasele Bulldog englez şi Cavalier King Charles Spaniel

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:17 22 Feb 2022 Modificat la 16:21 22 Feb 2022

Printr-o decizie judecătorească, Tribunalul din Oslo a interzis creşterea câinilor din rasele Bulldog englez şi Cavalier king Charles Spaniel, pe motivul că aspectul acestora le creează probleme de sănătate patrupedelor. 

"Multe dintre rasele noastre de crescătorie sunt extrem de afectate de consangvinizare şi poartă în ele un bagaj greu prin prisma bolilor", a declarat Ashild Roaldset, preşedinta Societăţii pentru protecţia animalelor din Norvegia, aflată la originea acestei acţiuni demarate în justiţie împotriva societăţilor canine şi a crescătorilor individuali.

Din cauza consangvinizării, cele două rase au dezvoltat boli genetice care afectează majoritatea patrupedelor, potrivit Agerpres.ro

Medicii veterinari spun că buldogii englezi au dezvoltat cranii scurte și late și boturi scurte și sunt predispuși la probleme de respirație, dar şi alte afecţiuni, în timp ce câinii din rasa Cavalier King Charles Spaniel au afecțiuni cardiace, dureri de cap și probleme oculare și articulare.

Profesioniştii din acest domeniu de activitate nu neagă problemele de sănătate cu care se confruntă cele două rase de câini, dar consideră că pot să le surmonteze practicând o creştere selectivă, bazată pe animale care trec mai multe teste alese cu minuţiozitate.

Totodată, mai spun aceştia, sentinţa nu interzice deţinerea, vânzarea sau importul de câini din rasele Bulldog englez şi Cavalier King Charles Spaniel, ci doar creşterea acestora.

Reprezentanţii Societăţii pentru protecţia animalelor din Norvegia sunt de părere că salvarea celor două rase va necesita încrucişarea lor cu alte rase pentru a anula aceste probleme genetice.

"Dacă, de exemplu, Cavalier va sfârşi prin a avea un craniu mai spaţios pentru a-i adăposti creierul, el va rămâne cel mai drăguţ câine din lume", a declarat Ashild Roaldset.

"Iar dacă bulldogul englez devine mai puţin ridat, cu un bot puţin mai lung şi un schelet mai robust, nu va fi deloc un câine oribil şi va rămâne totuşi un bulldog", a adăugat ea.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole