Antena 3 CNN Externe Țara din Uniunea Europeană unde 98 din 100 de cetățeni recunosc că domnește corupția. Unde se situează România în clasament

Țara din Uniunea Europeană unde 98 din 100 de cetățeni recunosc că domnește corupția. Unde se situează România în clasament

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Peste două treimi dintre cetățenii Uniunii Europene consideră că în țările lor corupția este larg răspândită, arată un sondaj citat de Politico.

Eurobarometrul care măsoară atitudinea europenilor față de corupție în anul 2024 a stabilit că 68% dintre cetățenii statelor din blocul comunitar acuză o răspândire a acestui fenomen.

În fruntea clasamentului se situează Grecia, cu 98%, Portugalia (96%), Malta (95%) și Slovenia (95%).

Cele mai mici procentaje ale celor care acuză corupția în statele de origine au fost consemnate în Finlanda (18%), Danemarca (26%) și Luxemburg (43%).

România, cu 75%, se află pe locul 15 în acest clasament.

27% dintre europeni au declarat că s-au confruntat personal cu corupția în viața lor de zi cu zi, iar 75% au susținut că afacerile și politica sunt prea strâns legate, ceea ce asigură condițiile pentru ca fenomenul să înflorească.

În plus, ei consideră că este inacceptabil să oferi bani (77%), cadouri (68%) sau favoruri (65%) funcționarilor din administrația publică pentru a rezolva o problemă.

Sondajul a fost publicat în paralel cu raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept, în care se face bilanțul măsurilor anticorupție din țările membre ale Uniunii. 

Raportul trage un semnal de alarmă cu privire la "anumite reforme ale dreptului penal" din blocul comunitar care "riscă să submineze lupta împotriva corupției".

Documentul menționează Slovacia, unde legiuitorii au aprobat în luna februarie un plan de reducere a pedepselor pentru corupție și fraudă, și Italia, care a eliminat recent infracțiunea de abuz în serviciu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile