Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Țara din UE care se confruntă cu moartea masivă a parcelelor de pini: „Se întâmplă ceva cu natura noastră. Copacii încep să sufere”

Țara din UE care se confruntă cu moartea masivă a parcelelor de pini: „Se întâmplă ceva cu natura noastră. Copacii încep să sufere”

de Mia Lungu    |   

Numeroşi pini au murit în regiuni din sudul Finlandei, un fenomen pe care cercetători finlandezi îl pun pe seama încălzirii globale, transmite vineri AFP, potrivit Agerpres.

Peste 1.350 de parcele cu pini morţi au fost raportate în sud-vestul Finlandei din aprilie, când cercetătorii au început să colecteze observaţii de la localnici.

"În fiecare zi primim noi observaţii în serviciul nostru de cartografie", a declarat pentru AFP Risto Kalliola, profesor de geografie la Universitatea din Turku. Potrivit cercetătorului, este vorba despre o "moarte locală masivă a parcelelor de pini".

"Se întâmplă ceva cu natura noastră şi trebuie să o luăm în serios"

Cele mai afectate locuri sunt cele stâncoase, de coastă, al căror sol sterp este uşor afectat la secetă.

"Se întâmplă ceva cu natura noastră şi trebuie să o luăm în serios", a comentat Kalliola.

Decese similare ale unor astfel de arbori au avut loc şi în alte ţări din nordul Europei, inclusiv în Suedia vecină.

Dar noutatea în Finlanda constă, potrivit profesorului, în faptul că "acest fenomen a devenit obişnuit destul de recent".

„Copacii care cresc în locuri vulnerabile încep să sufere”

Cercetătorul indică mai mulţi factori care ar putea fi la originea acestor morţi locale, cum ar fi insectele dăunătoare şi bolile fungice, ambele exacerbate de încălzirea globală.

"În timpul verilor fierbinţi cu valuri de căldură şi săptămâni fără ploaie, copacii care cresc în locuri vulnerabile încep să sufere, iar capacitatea lor de a se apăra împotriva agenţilor patogeni slăbeşte", a explicat Kalliola.

Potrivit acestuia, vara excepţional de caldă prin care a trecut Finlanda în acest an a provocat un stres asupra copacilor.

"Cu cât este mai puţină apă disponibilă în sol pe care copacii o pot extrage cu rădăcinile lor, cu atât pot rezista mai puţin la valurile de căldură şi la secetă", a mai susţinut el.

Subiecte în articol: țara din UE pini copaci natura Finlanda
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile