Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Țara din UE acuzată că vrea să declare ilegală sărăcia: „Nu se poate interzice persoanelor aflate în nevoie să ceară ajutor”

Țara din UE acuzată că vrea să declare ilegală sărăcia: „Nu se poate interzice persoanelor aflate în nevoie să ceară ajutor”

de Mia Lungu    |   

Guvernul suedez a fost acuzat că încearcă să „scoată sărăcia în afara legii” după ce a prezentat planuri pentru o interdicție națională a cerșetoriei, potrivit The Guardian.

Coaliția de centru-dreapta, susținută de democrații suedezi de extremă dreaptă, a anunțat o anchetă de nouă luni privind punerea în aplicare a unei interdicții naționale a cerșetoriei, afirmând că, dacă se consideră fezabilă, o astfel de interdicție ar putea deveni lege.

Luni, în cadrul unei conferințe de presă, Linda Lindberg, liderul grupului Democrații suedezi, s-a referit la persoanele care, potrivit acesteia, vin din alte țări ale UE „să cerșească în fața magazinelor noastre”. Suedia nu poate, a spus ea, să acționeze ca și „conștiință a Europei”.

„O încercare inutilă de a scoate sărăcia în afara legii”

Dar Stockholms Stadsmission, o organizație socială creștină care lucrează cu persoanele vulnerabile din capitală, a condamnat mișcarea. Fanny Siltberg, un purtător de cuvânt, a declarat: „Interzicerea cerșetoriei sau solicitarea permisiunii de a cerși reprezintă doar o deplasare a problemei într-o încercare inutilă de a scoate sărăcia în afara legii”.

Ea a adăugat: „În schimb, credem că vulnerabilitatea acestui grup poate fi redusă prin reducerea sărăciei structurale și combaterea discriminării - atât în țările de origine, cât și în cadrul UE. Este o muncă pe termen lung. Între timp, societatea trebuie să își asume responsabilitatea, oferind, de exemplu, căi de acces la locul de muncă și pe piața imobiliară, reducând astfel vulnerabilitatea socială a acestor persoane.”

Aida Samani, director juridic adjunct al organizației pentru drepturile omului Civil Rights Defenders, a declarat că guvernul s-ar putea confrunta cu acțiuni în justiție dacă va continua cu propunerea.

„Este remarcabil faptul că guvernul acordă prioritate acestui lucru într-o situație pe care ei înșiși o descriu ca fiind o criză a criminalității organizate și violente”, a spus ea. „Apoi, există problema legalității unei interdicții. Din câte îmi dau seama, o interdicție națională a cerșetoriei nu ar fi, cel mai probabil, legală”.

Interzicerea cerșetoriei, a adăugat ea, ar contraveni dreptului la o viață privată și libertății de exprimare, astfel cum sunt exprimate în Convenția europeană a drepturilor omului, consacrate în Constituția suedeză.

Guvernul a declarat că cerșetoria a crescut în Suedia de la începutul anilor 2010. Cu toate acestea, Samani a pus la îndoială măsura în care cerșetoria este o problemă pentru țară.

„Nu se poate interzice persoanelor aflate în nevoie să ceară ajutor”

Civil Rights Defenders a declarat că va monitoriza situația și că ar putea iniția o acțiune în justiție în cazul în care legea va intra în vigoare.

Propunerea de interzicere a cerșetoriei face parte dintr-o schimbare generală către „politici mai opresive” în materie penală și de migrație, a spus Samani, și de „nerespectare a drepturilor și libertăților omului”.

Propunerea, la care se lucrează de la formarea guvernului în urmă cu doi ani, a provocat deja dezacorduri în cadrul coaliției formate din moderați, liberali și creștin-democrați.

Anna Starbrink, un deputat liberal, a scris pe Facebook: „Nu voi contribui la introducerea unei astfel de interdicții. Desigur, sunt necesare măsuri pentru a preveni exploatarea persoanelor vulnerabile. Dar nu se poate interzice persoanelor aflate în nevoie să ceară ajutor.”

Democrații suedezi oferă sprijin extern guvernului.

Subiecte în articol: țara din UE Europa Suedia
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile