Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa unde s-a raportat primul caz de infectare cu noua tulpină mpox pentru care OMS a declarat urgenţă de sănătate globală

Ţara din Europa unde s-a raportat primul caz de infectare cu noua tulpină mpox pentru care OMS a declarat urgenţă de sănătate globală

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 01:12 16 Aug 2024 Modificat la 01:18 16 Aug 2024

Suedia a confirmat primul caz de infecție virală cu noua tulpină mpox, variola maimuței, înregistrat în afara Africii. Anunțul autorităților de la Stockholm vine la o zi după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai ridicat nivel de alertă.

Persoana la care a fost depistat virusul s-a infectat în timpul unei deplasări într-o zonă din Africa.

Joi după-amiaza, am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”,  a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale Jakob Forssmed.

Variola maimuți se poate răspândi cu ușurință, atât de la animal la om, cât și între persoanele ce au contact apropiat, cum ar fi atingerea, săruturi sau relațiile intime, precum și prin materiale contaminate de exemplu, așternuturi sau haine. 

Pe lângă febră și frisoane, simptomele variolei maimuțe include o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, musculare și de spate.

Această boală, cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei, a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022, când a avut loc ultima epidemie mondială, iar numărul cazurilor a crescut în 2024.

OMS declară urgență de sănătate publică globală pentru epidemia de mpox

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, a organizat, miercuri, o reuniune de urgență pentru a discuta situația epidemiei de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuței, transmit CNN și Agerpres.

În urma discuțiilor, la care au participat 16 experți, OMS a declarat epidemia drept urgență de sănătate publică de interes internațional, PHEIC (de la Public Health Emergency of International Concern, n.r.)

PHEIC este cel mai ridicat nivel de alertă și a mai fost declarat de OMS în cazul epidemiei anterioare de mpox, din iulie 2022 şi până în mai 2023.

OMS cataloghează în acest fel "evenimentele extraordinare" care prezintă risc de răspândire a bolii la nivel internațional.

Este vorba despre epidemii ce necesită, adesea, un răspuns internațional coordonat, conform organizației citate.

La începutul întrunirii desfășurate online, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că mai mult de 17.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an.

Dintre acestea, 14.000 sunt concentrate în Republica Democrată Congo, considerată epicentrul epidemiei actuale.

"Comitetul de urgență s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situația constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional. Am acceptat această recomandare", a precizat Ghebreyesus.

Cel puțin 500 de persoane din 13 țări au murit în epidemia actuală, a adăugat el, conform CNN.

Epidemia din R.D. Congo se extinde în țările vecine

Tot miercuri, Comisia Europeană a anunțat că va trimite Centrului african pentru Controlul Bolilor 175.420 de doze de vaccin împotriva mpox.

Chiar dacă Republica Democrată Congo este considerată focarul epidemiei actuale, în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri în țările vecine.

Agenția sanitară a Uniunii Africane a declarat, marți, "urgență de sănătate publică pentru securitatea continentală" în contextul extinderii infectărilor în statele vecine cu R.D. Congo.

Mpox este o boală virală care se răspândește de la animale la om, însă se poate transmite și prin contact fizic direct cu o persoană infectată.

Afecțiunea declanșează simptome similare gripei şi apariția unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, dar în anumite condiții această boală poate ucide.

Denumită "clada 1b", noua tulpină de mpox a fost detectată în R. D. Congo în septembrie 2023 și apoi raportată în mai multe țări vecine. 

Potrivit OMS, clada 1b provoacă boli mai severe comparativ cu o altă tulpină mpox, clada 2, specifică epidemiei din 2022 - 2023.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole