Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa care a adoptat o lege pentru școlarizarea obligatorie a 35.000 de copii ucraineni

Ţara din Europa care a adoptat o lege pentru școlarizarea obligatorie a 35.000 de copii ucraineni

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 00:11 07 Sep 2024 Modificat la 00:11 07 Sep 2024

Circa 35.000 de copii de refugiaţi ucraineni au fost înscrişi în şcolile poloneze începând din septembrie, în urma intrării în vigoare a unei noi legi care face şcolarizarea lor obligatorie, a declarat vineri un ministru adjunct polonez al Educaţiei, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Legea a intrat în vigoare la reînceperea anului şcolar dar până în prezent Varşovia, un aliat fidel al Ucrainei care a primit sute de mii de refugiaţi, a avut dificultăţi în a evalua numărul de copii ucraineni rămaşi în afara sistemului de educaţie local.

Înainte de vacanţă, circa 134.000 de copii ucraineni au frecventat şcolile poloneze, în condiţiile în care unele ONG-uri avertizau că alţii între 20.000 şi 80.000 sunt în continuare în afara sistemului.

Militanţii semnalau că sunt dificil de controlat mişcările refugiaţilor în cadrul Uniunii Europene şi a spaţiului Schengen. De asemenea, unii copii urmează de la distanţă cursurile şcolii ucrainene.

"Estimez că circa 35.000 de noi copii ucraineni au intrat în sistemul educativ polonez în septembrie", a declarat pentru AFP Joanna Mucha, adjunctă a ministrului educaţiei, adăugând că numărul este "mult mai mic" decât se anticipa.

Potrivit responsabilei citate, rămâne "imposibil de estimat" numărul de copii care se pot înscrie în lunile care urmează, unii dintre ei petrecând "o săptămână în Polonia, o săptămână în Ucraina".

Adjuncta ministrului educaţiei a dat asigurări să sistemul şcolar polonez este "pregătit" să primească mai mulţi refugiaţi, în condiţiile în care iarna se profilează la orizont, cu riscul unor noi lovituri ruse asupra centralelor ucrainene şi a sistemului de încălzire.


De la începutul invaziei din 2022, forţele ruse au lansat atacuri repetate asupra reţelei energetice ucrainene, privând milioane de persoane de electricitate perioade îndelungate. Ucraina se aşteaptă ca circa 400.000 de persoane, în principal femei şi copii, să părăsească ţara în acest an din cauza noilor atacuri ale armatei ruse.

"Trebuie să ţinem cont că orice nou atac asupra unei infrastructuri energetice sau a unui mare oraş va duce la un nou val de refugiaţi către Polonia", a spus Joanna Mucha. Printre minorii care au început să frecventeze şcolile poloneze, "există un foarte mare număr de băieţi cu vârste de 16 până la 17 ani care au ajuns recent", a mai spus ea.

După invazia rusă, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu au avut dreptul de a părăsi ţara, cu puţine excepţii. La începutul anului, Kievul a adoptat o lege care a scăzut vârsta minimă de mobilizare de la 27 la 25 de ani, pentru a-şi reface forţele diminuate pe liniile frontului.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole