Vorbim despre Franţa, acolo unde autorităţile au venit cu un program cu totul revoluționar prin care oamenii sunt încurajați să-și repare hainele și articolele de încălțăminte în loc să le schimbe cu altele noi, pentru a combate risipa resurselor.
Programul va fi lansat în această toamnă şi are un buget de 154 de milioane de euro în următorii cinci ani.
Astfel, cei care îşi vor repara hainele şi încălțămintea vor primi un bonus cuprins între 6 și 25 de euro, sub formă de discount din prețul reparației la croitorie sau la atelierele de cizmărie, notează BBC.
Mai exact, conform programului, se va acorda o reducere de 7 euro din prețul schimbării unui toc la încălțăminte și 10-25 de euro pentru înlocuirea căptușelii unei jachete, fuste sau a altui articol vestimentar.
Potrivit declarațiilor lui Bérangère Couillard, ministrul-adjunct al Mediului, măsura va combate şi preveni risipa, mai ales în domeniul materialelor textile, acolo unde potrivit datelor anual 700.000 de tone de haine sunt aruncate.
Franța este al patrulea exportator de modă din UE, însă acest sector a intrat pe o pantă descendentă în ultimii ani. Conform Fashion United, în 2020 francezii au cheltuit în medie 430 de euro pe articole vestimentare, sub media UE.
Inițiativa Guvernului francez nu este, însă, privit cu ochi buni de toată lumea. Grupurile de afaceri susţin că măsura stigmatizează o industrie importantă a Franței.
Mai mult, parlamentarul de extremă-dreapta Eric Pauget a acuzat guvernul că are deja o datorie de trei trilioane de euro și ar trebui "să înceteze să mai arunce pe fereastră banii publici ai francezilor".