Antena 3 CNN High Tech Țara care va începe să construiască primul supercomputer „zeta-class” din lume, de 1.000 de ori mai puternic decât orice există acum

Țara care va începe să construiască primul supercomputer „zeta-class” din lume, de 1.000 de ori mai puternic decât orice există acum

de Mia Lungu    |   

Japonia a anunțat că intenționează să înceapă anul viitor construcția primului supercomputer „zeta-class”. Odată ce va fi complet operațional, acesta va fi de 1.000 de ori mai rapid decât cele mai puternice supercomputere din prezent, potrivit Live Science.

Mașinăria supraalimentată, a cărei construcție ar putea costa peste 750 de milioane de dolari, va ajuta Japonia să țină pasul cu ritmul de dezvoltare a inteligenței artificiale (AI) și se preconizează că va fi complet online până în 2030.

Planurile pentru noua mașină, publicate pentru prima dată la 28 august de Ministerul Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei (MEXT) din Japonia, arată că supercomputerul ar putea atinge viteze de ordinul zetaFLOPS, ceea ce nu a mai fost realizat până acum.

Ce înseamnă viteza zetaFLOPS, încă neatinsă de supercomputerele de astăzi

Operațiile în virgulă mobilă pe secundă (FLOPS) sunt utilizate pentru a măsura viteza cu care computerele pot rezolva probleme - o operație în virgulă mobilă fiind un singur calcul.

Un supercomputer cu o viteză de 1 zetaFLOPS ar putea efectua un sextilion (1 urmat de 21 de zerouri) de calcule pe secundă. Cele mai puternice supercomputere de astăzi abia au depășit bariera exaFLOPS, ceea ce înseamnă că pot efectua puțin peste un quintilion (1 urmat de 18 zerouri) de calcule pe secundă.

Decizia de a construi o astfel de mașină superputere a fost luată „pentru a ține pasul cu dezvoltarea cercetării științifice care utilizează inteligența artificială”, a scris site-ul japonez de știri Nikkei.

Supercomputerul propus este prezentat drept succesorul supercomputerului japonez Fugaku (0,44 exaFLOPS), care a deținut anterior titlul de cel mai rapid supercomputer din lume, până când a fost detronat în 2022 de supercomputerul Frontier din SUA (1,2 exaFLOPS) de la Oak Ridge National Laboratory din Tennessee. În prezent, Fugaku este considerat al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume.

Cine va construi supercomputerul Fugaku Next

Noua mașină, denumită în prezent „Fugaku Next”, va fi construită de companiile japoneze RIKEN și Fujitsu, care au fost ambele implicate în construcția Fugaku. Pentru a permite compatibilitatea încrucișată între Fugaku și Fugaku Next, acesta din urmă va utiliza probabil componente concepute de Fujitsu, potrivit site-ului de știri informatice Tom's Hardware. Cu toate acestea, se știu puține alte lucruri despre componentele care vor fi montate în mașina propusă.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se vor confrunta inginerii în construirea noului supercomputer este găsirea unei modalități de a-l face să funcționeze eficient.

Un computer zeta-class necesită o cantitate de energie cât producția a 21 de centrale nucleare

În 2023, experții în calculatoare au prezis că o mașină de clasă zeta construită folosind tehnologiile actuale ale supercomputerelor ar necesita o cantitate de energie echivalentă cu producția a 21 de centrale nucleare, a raportat anterior site-ul de știri de calcul HPCwire.

Atâta timp cât construcția merge conform planului și nimeni altcineva nu construiește mai întâi o mașină de clasă zeta (ceea ce pare foarte puțin probabil), atunci Fugaku Next va fi probabil cel mai puternic supercomputer de pe Pământ.

Subiecte în articol: zeta-class supercomputer japonia zetaFLOPS
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile