Antena 3 CNN Externe Țara care va crește vârsta de pensionare. Speranța de viață a cetățenilor s-a dublat în ultimii 70 de ani

Țara care va crește vârsta de pensionare. Speranța de viață a cetățenilor s-a dublat în ultimii 70 de ani

de Mia Lungu    |   

China va crește treptat vârsta legală de pensionare în următorii cinci ani, pentru a încerca să facă față îmbătrânirii populației și slăbiciunii sistemului său de pensii, potrivit BBC.

Speranța de viață în această țară a depășit-o în prezent pe cea din Statele Unite, ajungând la 78 de ani, de la doar 36 de ani în momentul revoluției comuniste din 1949.

Cu toate acestea, vârsta de pensionare din China rămâne una dintre cele mai scăzute din lume - 60 de ani pentru bărbați, 55 de ani pentru femeile care lucrează în sectorul alb și 50 de ani pentru femeile din clasa muncitoare.

Planul de creștere a vârstei de pensionare face parte dintr-o serie de rezoluții adoptate săptămâna trecută în cadrul unei reuniuni cincinale la nivel înalt a Partidului Comunist, cunoscută sub numele de Al Treilea Plenum.

„În conformitate cu principiul participării voluntare cu o flexibilitate adecvată, vom avansa reforma pentru a crește treptat vârsta legală de pensionare într-un mod prudent și ordonat”, a declarat comitetul central al partidului într-un document de politică cheie care evidențiază reformele.

Acesta nu a specificat cu cât va fi ridicată vârsta de pensionare și până când, însă un raport privind dezvoltarea sistemului de pensii din China publicat la sfârșitul anului 2023 a scris că „65 de ani ar putea fi rezultatul final după ajustare”.

„Cei care doresc să se pensioneze mai devreme sunt epuizați de slujbele lor laborioase”

Planul se află în cărți de câțiva ani, pe măsură ce bugetul de pensii al Chinei scade.

Academia Chineză de Științe Sociale, condusă de stat, a declarat în 2019 că principalul fond de pensii de stat al țării va rămâne fără bani până în 2035 - și aceasta a fost o estimare înainte de pandemia Covid-19, care a afectat puternic economia Chinei.

În același timp, populația uriașă a țării a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023, deoarece rata natalității continuă să scadă.

Cotidianul de stat Global Times a citat demografi din China care au declarat că planul de creștere a vârstei de pensionare evidențiază „voluntariatul” și „flexibilitatea”, ceea ce arată că autoritățile recunosc că nu există o politică unică în ceea ce privește pensionarea. Cu toate acestea, planul a stârnit un oarecare scepticism pe internet.

„Cei care doresc să se pensioneze mai devreme sunt epuizați de slujbele lor laborioase, dar cei care au roluri confortabile și lucrative nu vor alege să se pensioneze. Cu ce fel de locuri de muncă se va alege generația tânără?”, a scris un utilizator pe Weibo, o platformă de tip X.

Unii au spus că o pensionare întârziată ar însemna doar un acces întârziat la pensiile lor. „Nu există nicio garanție că veți mai avea un loc de muncă înainte de vârsta legală de pensionare”, a scris un utilizator.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile