Antena 3 CNN Politică Tanczos Barna: Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România. Este nevoie de o intervenţie preventivă

Tanczos Barna: Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România. Este nevoie de o intervenţie preventivă

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:34 15 Iul 2024 Modificat la 15:35 15 Iul 2024

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, că populaţia de urs brun din România nu este în pericol iar toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun, inclusv cele ale ONG-urilor. Potrivit iniţiatorului proiectului de lege privind urşii, este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene.

Deputați au fost chemați, luni, din vacanță, pentru o sesiune extraordinară în care să fie modificată legea vânătorii, după tragedia din munții Bucegi, în care o tânără a fost ucisă de un urs, pe traseul turstic Jepii Mici. 

Comisiile de specialitate au dezbătut proiectul de lege iniţiat de UDMR, care reglementează populaţia de urs brun. Senatorul UDMR a declarat în dezbaterea din comisiile reunite de muncă şi administraţie publică că a iniţiat proiectul de lege privind populaţia de urşi după finalizarea mandatului de ministru al Mediului.

”M-am bazat pe acel studiu ştiinţific comandat de Ministerul mediului care avea ca scop estimarea populaţiei de urs brun din România”, a spus Tanczos Barna.

Potrivit proiectului de la Camera Deputaților, se propune împușcarea până la finalul acestui an a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Tanczos Barna a mai afirmat că proiectul propune recoltarea de probe genetice, de la fiecare exemplar recoltat, pentru a completa baza de date, astfel ca în cinci sau zece ani să avem cel mai amplu studiu genetic al acestei specii, din toată lumea.

”Nu există nicio ţară unde să se fi recoltat peste 10.000 sau 15.000 de probe genetice de la această specie. (..) Vom avea un fundament ştiinţific şi pentru următoarele intervenţii”, a spus Tanczos Barna. Fostul ministru a subliniat că a ”proiectul de lege completează Planul de acţiuni care a fost dezbătut în urmă cu patru -cinci ani şi unde e prevăzută şi intervenţia prin vânătoare”.

”Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România, inclusiv cele făcute de ONG-uri, cele făcute în zona Făgăraş unde un ONG studiază populaţia de urs brun din zonă. Toate studiile legate de numărul de atacuri arată o creştere semnificativă, precum şi cele care analizează valoarea pagubelor. Deci, populaţia de urs brun din România nu este în pericol şi acest lucru este subliniat inclusiv de studiul ştiinţific. Este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene, unde există o populaţie semnificativă de urs brun”, a spus acesta.

Potrivit anexei la proiectul de lege, cele mai multe exemplare e urs ar urma să fie recoltate în județele Harghita și Covasna, 73 respectiv 54. În județul Mureș sunt 43 de exemplare, iar în județul Brașov ar urma să fie împușcați 45 de urși. Alte exemplare vor fi recoltate în Argeș (30), Bistrița Năsăud (21), sau Buzău (28).

Proiectul de lege prevede că recoltările de urs se fac „în vederea prevenirii atacurilor asupra populației umane și a pagubelor materiale cauzate de atacurile de urs, pentru anul 2024”.

„Exemplarele din specia urs brun, care reprezintă cota de prevenție la nivel național, pot fi recoltate până la data de 31 decembrie 2024, de către vânători sub coordonarea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului, prin metodele de vânătoare admise”, se arată în proiect.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole