Antena 3 CNN Actualitate Tanczos Barna: "Nu ne putem îmbăta cu apă rece că stăm bine la Eurostat şi să avem o ţară plină de deşeuri de plastic"

Tanczos Barna: "Nu ne putem îmbăta cu apă rece că stăm bine la Eurostat şi să avem o ţară plină de deşeuri de plastic"

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 13:05 16 Noi 2021 Modificat la 13:05 16 Noi 2021

Tanczos Barna consideră că  "nu ne putem îmbăta cu apă rece, spunând că stăm bine la Eurostat şi, în acelaşi timp, să avem o ţară plină de deşeuri de plastic".

"Am discutat zilele trecute cu colegii despre modul în care legislaţia subsecventă va fi elaborată. Va trebui să elaborăm şi o Hotărâre de Guvern. Este un obiectiv extrem de important care va activa piaţa ambalajelor reciclabile, pentru că pe procedura de colectare şi reciclare o bună bucată de perioadă ambalajele rămân ambalaje, nu sunt deşeuri.

Tocmai de aceea trebuie să facem diferenţierea foarte clară. Referitor la rapoarte şi statistici sau dacă stăm bine sau nu stăm bine la nivel naţional, daţi-mi voie să-mi exprim oareşce rezerve cu privire la datele pe care România le-a raportat ani de zile la Comisia Europeană. Într-adevăr, pe cifre stăm foarte bine. În acelaşi timp, vedem foarte multe deşeuri de plastic care ajung în lacuri.

De aceea, obiectivele noastre trebuie să fie mult mai mari, reţeaua de colectare trebuie să fie mult îmbunătăţită. Nu ne putem îmbăta cu apă rece spunând că stăm bine la Eurostat şi, în acelaşi timp, să avem o ţară plină de deşeuri de plastic", a declarat Tanczos, într-o dezbatere de specialitate.

"Trebuie să avem ambiţii mult mai serioase, astfel încât România să fie curăţată de deşeurile care se regăsesc în fiecare primăvară în albiile râurilor"

"Am văzut şi la COP ce se întâmplă. Există această tendinţă a industriei, a celor care pun pe piaţă ambalaje de a nu avea ambiţii crescute...Trebuie să avem ambiţii mult mai serioase, astfel încât România să fie curăţată de deşeurile care se regăsesc în fiecare primăvară în albiile râurilor, în fiecare zi în depozite în loc să fie reciclate", a susţinut el.

"Săptămâna trecută s-a mai făcut un pas în privinţa condamnării României la Curtea Europeană de Justiţie, din cauza faptului că nu am închis mai multe depozite de deşeuri periculoase sau nepericuloase.

Unele dintre ele sunt în ograda unităţilor administrativ-teritoriale, altele la foste companii de stat, majoritatea în faliment, ceea ce arată că România nu a tratat cu maximă responsabilitate problema deşeurilor în ultimele decenii şi este nevoie de o schimbare de abordare, serioasă, pentru că doar aşa putem să avem rezultate.

Statisticile şi studiile făcute la nivel mondial arată că plasticul este, probabil, cel mai periculos deşeu care se poate regăsi în ape şi de aceea implementarea Directivei 'single use plastic' este o chestiune extrem de importantă", a apreciat oficialul.

România, dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție din cauza gropilor de gunoi

Comisia Europeană a decis să trimită, din nou, România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), anunță un comunicat al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei, România se face vinovată pentru nerespectarea, pe deplin, a hotărârii Curții din 18 octombrie 2018.

În hotărârea de acum trei ani, instanța constata neîndeplinirea, de către țara noastră, a obligațiilor ce decurg din Directiva privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE).

Conform acestei hotărâri, România avea obligația ca, până la 16 iulie 2009, să închidă și să reabiliteze toate depozitele de deșeuri care nu au obținut o autorizație de funcționare.

Curtea a constatat că România nu și-a respectat această obligație cu privire la 68 de depozite de deșeuri.

Aceasta este a doua sesizare a Curții și poate duce la aplicarea unor sancțiuni corespunzătoare intervalului de timp scurs de la prima hotărâre până la asigurarea conformității.

La trei ani de la pronunțarea hotărârii, România a închis și a reabilitat 24 de depozite de deșeuri.

Așadar, 44 de depozite nu au fost încă închise, iar pentru multe dintre ele nu au fost încă prevăzute lucrările necesare pentru reabilitarea lor.

Pentru a se conforma hotărârii Curții, România trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să se asigure că aceste depozite de deșeuri sunt cât mai curând posibil închise, sigilate și reabilitate, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru sănătate și pentru mediu, menționează comunicatul Comisiei Europene.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole