Lucian Onujec nu a împlinit încă 40 de ani, este instructor de fitness și culturism, a terminat „Finanțe-Bănci”, dar adevărata sa dragoste o reprezintă iepurii din rasa Uriaș German. Bărbatul este cunoscut pentru iepurii mari pe care îi crește și care au fost chiar și premiați.
“Nu mi-a spus nimeni că ăsta e un criteriu important pentru concursuri, să aibă cât mai multe kilograme, dar tot voiam eu să fac iepurele ăsta să fie cât mai mare”, a declarat acesta.
Specialiștii afirmă că această rasă de iepuri nu este una pretențioasă, dar Lucian Onujec știe cel mai bine că performanțele nu se obțin decât atunci când exemplarele sunt cu totul deosebite, iar grija față de ele este permanentă.
În exclusivitate pentru Gândul, Lucian spune că anul 2023 a fost unul cu totul deosebit pentru el și pentru ”campionii” săi. Iepurașii au participat la expoziția de la Oradea, iar una dintre femele a devenit vicecampioană.
Dar provocarea maximă a fost reprezentată de Expoziția Națională a României de la București – Romexpo, desfășurată chiar în ziua de 1 Decembrie.
[GAL layout="5"]"Cea de-a patra și cea mai importantă a fost Expoziția Națională a României de la București – Romexpo din data de 1 decembrie. Am participat cu 6 exemplare, 2 iepuri gri și 4 albi. Sunt foarte bucuros să spun că am obținut un record personal al crescătoriei mele, trei titluri naționale și un titlu de vicecampion național.
A fost un an competitiv fantastic pentru mine și, totodată, destul de greu pentru a prinde iepurii în forma lor maximă, din cauza vremii neprielnice, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit!", a declarat Lucian Onujec.
Bănățeanul Lucian Onujec crește iepuri uriași încă de la vârsta de 16 ani, iar din anul 2002 s-a specializat la nivel de competiții. Lucian povestește că, în cei 20 de ani, a investit și foarte mulți bani în pasiunea sa. Doar pentru adăpostul pe care îl deține a cheltuit peste 15.000 de euro.
“Mi-am făcut un adăpost deosebit, în care, până acum, cred că am investit între 15 și 20 de mii de euro. Cu climă, cu toate condițiile, exact cum trebuie pentru iepuri. Spații mari, pentru că iepurii au nevoie de mult oxigen. Așa sunt feriți de boli și se dezvoltă corect. Am pus climă ca să aibă temperatură constantă, vara trebuie să fie răcoare, pentru că sunt foarte sensibili la căldură”, spune tânărul