Postarea taloanelor de pensie pe Facebook, din ultima vreme, apare în contextul discuțiilor privitoare la reforma pensiilor militare.
După ce, recent, un pensionar militar a publicat talonul de pensie pe februarie 2023, pentru a arăta ce înseamnă o "pensie specială", de data aceasta vine rândul unui alt fost militar.
Locotenent colonel în rezervă, Dumitru B, fost militar face publice taloanele sale de pensie şi arată cu cât i-a crescut pensia în ultimul deceniu, arătându-se indignat de majorările de care se vorbeşte.
Fostul militar, acum pensionar a postat pe o reţea de socializare două taloane de pensie, unul din februarie 2013 și altul din februarie 2023.
Citeşte şi: Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent
Pensionar militar: "Vă prezint creșterea spectaculoasă a "pensiei mele speciale" în ultimii 10 ani!"
În imagini, se poate vedea că pensia încasată de Dumitru B. în luna februarie 2013 este de 2.271 de lei.
Anul acesta, în februarie 2023, locotenent-colonel în rezervă a avut o pensie de 3.446 de lei. Astfel, diferenţa de majorare a pensiei în cei 10 ani este de 1.175 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 100 de lei pe an.
[GAL layout="2"]"Stimați camarazi, stimate asociații ale pensionarilor militari, stimaţi decidenţi politici! (...)
Vă prezint creșterea spectaculoasă a "pensiei mele speciale" în ultimii 10 ani!
Aşa ar trebui să crească pensiile cu adevărat "speciale", adică cu 111,8 lei pe an!
Vă asigur că prietenii mei, plutonierul adj-şef și maiorul, au în continuare exact aceeași pensie ca mine!
Concluzia:
La grade diferite, funcții diferite
vechime diferită = pensii egale!!", a scris pensionarul militar, locotenent colonel în rezervă, pe o pagină de Facebook.
Vezi şi: Cât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023
Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.
Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.
Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).
Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.
Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.
Vezi şi: Ce pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani
Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.
Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.