Sub conducerea talibanilor între 1996 și 2001, bicuirile, amputările și execuțiile publice erau la ordinea zilei.
Femeile erau forțate să stea în casă, iar pedeapsa cu moartea pentru adulter, homosexualitate, sau respingerea Islamului, făcea parte din normalitate.
Cu privirea întregii lumi ațintită asupra Kabulului, și cu forțele vestice împiedicându-se într-o retragere pripită, comunitatea internațională așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă talibanii vor reveni la obiceiurile lor bine cunoscute.
Insurgenții au încercat, până acum, să prezinte o imagine progresivă, o imagine diferită față de cei care erau acum 20 de ani și care terorizau comunitățile, dând asigurări continue că nu vor căuta răzbunare pentru dușmanii lor politici, și că femeile vor juca un rol important în societate, și vor acces la educație.
Dar fiecare dintre angajamentele lor este urmat de un ”dar”, și de aducerea în discuție a legii islamice Sharia, despre care experții spun că nu s-a schimbat drastic în ultimii 20 de ani.
Co-fundatorul grupului, mullahul Abdul Ghani Baradar a sosit marți în Afganistan, pentru prima oară de când a jucat un rol important în guverul talibanilor - un semn că vechea gardă a talibanilor nu și-a pierdut influența.
Acțiunile insurgenților de până acum au strivit orice speranță a poporului afgan că lucrurile s-au schimbat
Talibanii au avut conflicte cu activiștii afgani miercuri, la primul protest al acestora împotriva noului regim, au tras cu arme în demonstranți, și i-au bătut în Jalalabad.
Femeile au dispărut deja de pe străzile orașului Kabul, înfricoșate de noua realitate; soții și tații au dat buzna în magazine pentru a cumpăra burqa pentru femeile din familiile lor, de teamă că acestea ar avea de suferit dacă nu ar fi acoperite în totalitate.
Atacurile asupra femeilor din ultime săptămâni, pe măsură ce talibanii și-au făcut drum spre Kabul, conferă o previzualizare dură a viitorului a milioane de femei afgane.
Membrii sofisticatei operațiuni de comunicare a talibanilor au crescut în vizibilitate, repetând iar și iar jurnaliștilor internaționali că grupul va forma un guvern islamic.
Promisiune cheie este că drepturile femeilor vor fi respectate, dar în cadrul conferinței de presă de marți, prima susținută de talibani de la accederea la putere, purtătorul lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, a ținut să precizeze că ”Noi suntem dedicați drepturilor femeilor în limitele legii shariei (legea islamică). Vor lucra umăr la umăr cu noi. Am dori să asigurăm comunitatea internațională că nu va exista nicio discriminare”.
Legea Sharia a fost adoptată acum 1.400 de ani și poate fi modificată doar în cazuri extreme, și cu mare grijă.
Așa că e puțin probabil ca principiile acesteia să fi suferit schimbări drastice.
În perioada în care au fost ultima oară la putere, talibanii au folosit legea Sharia ca justificare pentru pedepse opresive, inclusiv execuții publice.
Presupusele adulterine erau ucise cu pietre, iar hoții erau pedepsiți prin amputare.
Momentan nu este clar dacă aceste metode barbare vor reveni, însă îngrijorarea există, iar semnele au început să apară.
Uciderea actorului Nazar Mohammad, luna trecută în Kandahar, și atacul asupra unei femei, ucisă în propria casă, în fața copiilor, sunt doar câteva dintre ele.