Armamentul include 900 de tunuri, 30 de vehicule tactice ușoare și 20 de camioane ale armatei, potrivit jurnaliștilor Sky News cărora li s-a acordat accesul la baza militară Sultan Khil din provincia Wardak, aproape de capitala afgană, Kabul.
Talibanii au confiscat până acum 120 de districte, după data de 1 mai, potrivit unei evaluări continue a Long War Journal.
Multe avanposturi militare au fost predate fără luptă, permițând talibanilor să pună mâna pe arme, potrivit mai multor surse guvernamentale afgane.
Plimbându-se în jurul cutiilor de lemn pline de muniții - unele încă înfășurate în plastic și polistiren, comandantul taliban Mutman Ehsanulla i-a spus lui Alex Crawford de la Sky News că sechestrul le-a adus o serie de arme noi care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă.
Totuși, el a repetat că nu militanții sunt cei care se află în spatele unei creșteri recente a violenței.
„Toți oamenii vor pace aici”, a spus Ehsanulla. „Dar guvernul nu vrea pace cu noi”.
Un val de violență, inclusiv atacuri asupra intelectualilor, jurnaliștilor și femeilor proeminente, a sporit anxietatea în ceea ce privește viitorul țării în urma plecării americanilor.
Un raport recent al Organizației Națiunilor Unite a alarmat cu privire la „niveluri extraordinare de vătămare” cauzate afganilor, talibanii fiind responsabili pentru mai mult de 40% din totalul victimelor civile în primele trei luni ale anului 2021.
Acesta a spus că Armata Națională Afgană este responsabilă pentru 17% din toate victimele, în aceeași perioadă.