În Kandahar, căminul spiritual al militanților, dar și în alte orașe, bărbați în șalvari, cu turbane, arme automate și steaguri albe cu Shahada - declarația de credință - scrisă cu negru au defilat în coloană alături de zeci de vehicule americane echipate să reziste minelor, notează CNN.
Tehnica de luptă este, cel mai probabil, capturată de la soldații afgani dezertori în cele 10 zile ale ofensivei-fulger, finalizată în 15 august cu ocuparea capitalei Kabul.
În materialele video postate pe rețelele sociale, vehiculele sunt "ca noi", notează CNN, adăugând că parada din Kandahar a beneficiat și de prezența celebrului elicopter Black Hawk, care a contribuit din plin, cu ajutorul unor congresmani americani, la răspândirea unui fake news.
La Kabul, sărbătoarea plecării americanilor a lăsat loc unor preocupări mai stringente.
[GAL layout="5"]Talibanii, în discuții cu tehnicieni din Qatar pentru a redeschide aeroportul din Kabul
Talibanii vor să mențină operațional aeroportul internațional Hamid Karzai dar nu dispun de oamenii și de tehnica necesară.
AFP relatează că o echipă tehnică din Qatar a aterizat, miercuri, la Kabul pentru a discuta reluarea operațiunilor aeroportuare.
Potrivit sursei citate, încă nu s-a ajuns la un acord de furnizare a asistenței tehnice, iar discuțiile au fost inițiate la cererea talibanilor.
Reluarea zborurilor la Kabul ar urma să permită sosirea eventualelor ajutoare umanitare dar și reînceperea evacuărilor, cu ajutorul curselor civile, menționează sursa citată de AFP.
De la începerea evacuărilor coordonate de SUA și până la încheierea retragerii militare americane în noaptea de 30 august, peste 123.000 de cetățeni străini și afgani au plecat din țară.
Surse oficiale americane susțin că în prezent aeroportul din Kabul este într-o stare proastă, cu cea mai mare parte a infrastructurii de bază distrusă sau nefuncțională.
Qatar, statul arab care s-a arătat dispus să-i ajute pe talibani la aeroport, a jucat și în trecut un rol important pentru militanți, acționând ca mediator între aceștia, pe de o parte și forțele SUA și fostul guvern civil de la Kabul, de cealaltă parte.
În capitala qatariotă Doha a fost încheiat în timpul administrației Trump acordul de retragere militară a SUA din Afganistan, dus la îndeplinire de actuala administrație Biden.