Tot duminică, insurgenții au preluat controlul și în capitala de provincie Khost.
Asta înseambă că doar Kabul și alte cinci capitale provinciale din 34 sunt, încă, sub controlul guvernului central, restul fiind ocupate de islamiști.
Sâmbătă a căzut în mâinile militanților și Mazar-i-Sharif, oraș nordic, pe vremuri un bastion anti-talibani.
Presa internațională scrie că, în condițiile în care islamiștii dețin poziții la doar 11 kilometri de capitală iar trupele guvernamentale se predau fără luptă, președintelui Ashraf Ghani îi rămân puține opțiuni.
Ghani, care a susținut sâmbătă la televiziune o declarație înregistrată în prealabil, nu a dat impresia că ar fi pe cale să demisioneze, în ciuda presiunii crescânde în acest sens.
Șansele de a păstra Kabul neocupat de talibani în contextul ultimelor evenimente par ridicole iar situația se schimbă de la o oră la alta.
În paralel, Statele Unite au început evacuarea membrilor de personal din ambasada de la Kabul.
În cadrul operațiunii de evacuare, elicoptere americane au fost semnalate aterizând la ambasadă, în timp ce personalul era părăsea clădirea în mașini diplomatice.
Membrii personalului ambasadei au fost ulterior semnalați la aeroport, unde au fost văzuți îmbarcându-se în șase mari aeronave militare de transport.
Președintele american Joe Biden a anunțat suplimentarea militarilor trimiși în capitala afgană pentru a ajuta la evacuare.
Numărul inițial era 3.000 dar, după ultimele evoluții, Biden a anunțat că vor fi trimiși 5.000.