Antena 3 CNN Externe Reportaj El Pais. Armata afgană a fost trădată de liderii săi, care și-ar fi negociat predarea direct cu talibanii

Reportaj El Pais. Armata afgană a fost trădată de liderii săi, care și-ar fi negociat predarea direct cu talibanii

Redacția Antena 3 CNN
6 minute de citit Publicat la 18:12 03 Oct 2021 Modificat la 18:18 03 Oct 2021

Seria succeselor militare talibane a culminat cu căderea capitalei Kabul, în data de 15 august, aceeași zi în care președintele afgan Ashraf Ghani fugea din țară.

Corupția, instruirea slabă a trupelor și evidențele cu număr fictiv de soldați guvernamentali au fost câteva dintre explicațiile propuse pentru felul în care armata afgană s-a comportat în fața inamicului.

Însă disoluția armatei guvernamentale, în care SUA au investit ani de zile sume uriașe, pare să se fi produs și ca rezultat al unei trădări generalizate, după cum arată mărturii consemnate de publicația spaniolă El Pais.

Mai mulți membri ai armatei afgane relatat explicat pentru El Pais momentele când au predat armele şi au înțeles că liderii "au vândut țara" talibanilor.

Comandat afgan: Am depus armele și ne-am predat

"Am depus armele şi ne-am predat, iar în fața noastră se aflau camarazii noștri morți şi răniți", povestește cu lacrimi în ochi un fost membru al Directoratului Național de Securitate (NDS).

NDS a fost aripa militară a serviciilor de informații afgane și instituția însărcinată cu cele mai riscante operațiuni pe teren.

Scena evocată în El Pais s-a petrecut în provincia Ghazni, în centrul Afganistanului, cu doar câteva zile înaintea căderii capitalei afgane.

Protagonistul ei este Mohsin, un bărbat de 27 de ani, cu ochi albaștri, care dă impresia că rămâne fără aer de câteva ori în timpul relatării, dar insistă că nu au făcut altceva decât să respecte ordinele.

Dialogând cu reporterul publicației spaniole într-o casă din provincia Parwan, Mohsin trece în revistă ultimele luni în care a îmbrăcat uniforma pe care acum o păstrează mototolită într-un sac de plastic.

Ce se întâmplă atunci când soldații afgani capitulează fără luptă: se întorc acasă la rude și prieteni

Ca membru al forțelor speciale, Mohsin şi-a petrecut ultimii patru ani din viață participând la razii nocturne din ușă în ușă în multe dintre cele 34 de provincii ale Afganistanului.

În ultimele săptămâni la putere ale guvernului susținut de SUA, el a activat în zonele rurale din regiunea Ghazni.

Ultima zi în care Mohsin a îmbrăcat uniforma de camuflaj a fost joi, 12 august.

A fost ziua în care a depus armele şi s-a predat, la fel cum au făcut-o cei circa 50 de membri ai NDS care erau împreună cu el.

Ei s-au asigurat că tovarășii lor răniți pe front vor ajunge la spitalul din Ghazni.

Fost militar în trupele speciale: Nimeni nu mai vrea război

Mohsin s-a întors la Kabul.

"Prietenul meu Nasratallah se căsătorise cu doar o lună în urmă. Nimeni nu mai vrea război, însă în lunile ce vor urma ne vom confrunta cu o criză gravă din cauza lipsei hranei şi a banilor.

Dacă talibanii nu demonstrează că îi pot face față, ne vom răscula, chiar de-ar fi s-o facem cu bâte şi pietre", anticipează fostul militar de elită.

O cădere negociată la cel mai înalt nivel

La trei zile după ce Moshin s-a predat în Ghazni, capitala afgană a căzut în mâinile talibanilor practic fără luptă.

La fel s-a întâmplat în 1996, din cauza unei capitulări impuse de sus.

Totul a fost pus la cale în cadrul negocierilor realizate în interiorul şi în afara ţării cu gruparea insurgentă aflată acum la putere, susține publicația spaniolă.

Anunțul retragerii trupelor americane şi aliate din Afganistan a dat impulsul defetist final trupelor locale, tot mai demotivate.

Acestea sunt explicațiile oferite de cinci foști militari afgani din diverse provincii şi cu diferite grade, atribuții şi vârste, intervievați de El Pais.

Din motive de siguranță, foștii militari au preferat să nu le fie dezvăluită adevărata identitate.

Unul dintre ei a reușit să fugă în august în Pakistan.

"Moralul nostru atunci când SUA și-au anunțat retragerea a luat-o în jos. De fiecare dată se lupta tot mai puțin", recunoaște Adbul, un colonel în vârstă de 54 de ani, din care 36 în serviciul activ.

Garda prezidențială ar fi negociat predarea cu talibanii

"Unii responsabili din PPS (securitatea palatului prezidențial) vorbiseră deja cu talibanii. Stabiliseră tot, să predea armele și să capituleze, în schimbul promisiunii că nu ne vor ucide. Ca soldați, am respectat ordinele", spune Elham, un fost comandant în vârstă de 27 de ani.

Înainte de a intra în garda prezidențiala, în urmă cu doi, Elham a luptat împotriva grupării talibane în mai multe provincii.

Pentru că fostul militar s-a temut să nu fie reperat de oamenii regimului, reporterul El Pais a realizat interviul cu Elham în interiorul unui autovehicul care şi-a schimbat în mai multe rânduri amplasamentul în Kabul.

Printre afgani sunt mulți care, ca și Elham, cred că talibanii aveau din vreme oameni infiltrați la toate nivelurile.

Relevant este cazul un grădinar care pe timpul vechiului regim avea grijă de plantele unui înalt oficial militar.

Acum, îngrijitorul de plante este membru al noilor servicii secrete.

Faptul că şi-a găsit repede un loc de muncă atât de bun dovedește că îşi pregătise din vreme terenul, remarcă fostul său angajator.

"Ăsta era spion încă de dinainte", comentează el.

Talibanii au apărut la marginea capitalei. Militarii afgani le-au dat tot: arme, uniforme, mașini

În după-amiaza zilei de 15 august, Elham se afla în Camp Watan, o tabără de antrenament din apropierea aeroportului din Kabul.

"Când au sosit talibanii, eu am încercat să-mi păstrez moralul ridicat, însă unii dintre tovarășii mei tremurau şi se temeau pentru viața lor", își amintește fostul comandant.

La fel cum s-a întâmplat cu trupele NDS în Ghazni, camarazii lui Elham au predat totul: arme, uniforme, vehicule.

Ei spun că înainte de asta au ars toate documentele care ar fi putut compromite armata locală sau trupele internaționale.

La șapte săptămâni în viitor de la acel moment, efortul lor pare aproape ridicol: armata "locală" nu mai există iar trupele internaționale s-au retras.

"Le-am dat până şi cheile de la mașini. Încă suntem sub șoc. Liderii ne-au vândut", spune, la rândul său, Selab, un lider militar care a fost rănit şi a pierdut mai mulți camarazi în provincia Wardak.

Aproape toate persoanele intervievate folosesc verbul "a vinde" pentru a explica ce cred ei că a făcut guvernul președintelui Ashraf Ghani înainte de a fugi în Emiratele Arabe Unite, chiar în ziua în care talibanii au intrat în Kabul.

Kabul a fost predat "la cheie" talibanilor însă nu doar pentru a evita un măcel

El Pais menționează că două dintre mărturiile pe care le-a cules reporterul său provin de la membri ai gărzii prezidențiale.

Unii dintre intervievați cred că în Kabul s-ar fi petrecut un măcel în cazul în care soldații guvernamentali ar fi încercat să se opună grupării militante.

În același timp, ei sunt de părere că evitarea unei băi de sânge nu a fost principalul motiv care să explice lipsa oricăror lupte pentru controlul capitalei afgane.

Pe hârtie, armata Afganistanului a ajuns să numere circa 300.000 de militari echipați şi instruiți de Statele Unite în ultimii 20 de ani.

Însă, în plină ofensivă talibană, această forță aparent redutabilă s-a dizolvat ca un cub de zahăr în ceaiul fierbinte, remarcă El Pais.

În prezent, regimul taliban nu dispune de o armată organizată în sens clasic, deși controlează baze și echipamente abandonate de armata afgană regulată.

Armata guvernamentală afgană a fost susținută de SUA. Talibanii au fost sprijiniți de Pakistan

Colapsul trupelor afgane, despre care oficialii SUA spun că a fost "surprinzător", a reprezentat o consecință a dependenței excesive de Washington a armatei afgane, pe de o parte.

De cealaltă parte, a contat mult ajutorul extern pe care talibanii l-au primit de-a lungul timpului din Pakistan, apreciază colonelul Adbul.

Islamabadul şi-a arătat deja disponibilitatea de a ocupa locul lăsat liber de SUA, ca principal motor al noii armate a Afganistanului, potrivit unor surse militare pakistaneze citate de BBC.

Unii militari au declarat pentru El Pais că tocmai serviciile secrete pakistaneze, ISI (Inter-Services Intelligence) au fost, sunt şi vor fi un sprijin esențial pentru talibani.

Sursa: Agerpres

Foto principală: Închisoarea Bagram în provincia afgană Parwan, condusă, pe vremuri, de americani, în prezent aflată sub controlul talibanilor, septembrie 2021

Foto interior: Luptători talibani în districtul Khyber, la granița dintre Afganistan și Pakistan, august 2021

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole