Antena 3 CNN Externe Dezastru după retragerea SUA: talibanii au cucerit orașele Kandahar și Herat la interval de câteva ore. Kabul ar urma să fie asediat în 30 de zile

Dezastru după retragerea SUA: talibanii au cucerit orașele Kandahar și Herat la interval de câteva ore. Kabul ar urma să fie asediat în 30 de zile

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 07:07 13 Aug 2021 Modificat la 07:07 13 Aug 2021
Dezastru după retragerea SUA: talibanii au cucerit orașele Kandahar și Herat la interval de câteva ore. Kabul ar urma să fie asediat în 30 de zile

Asta, după ce în cursul dimineții, insurgenții au cucerit o altă capitală provincială strategică, Ghazni, relatează Associated Press.

La Kandahar, după un tipar deja cunoscut, militanții au pus stăpânire pe sediul guvernatorului și pe alte clădiri oficiale.

Guvernatorul și alți funcționari de rang înalt au fugit din oraș cu un zbor spre capitala Kabul, potrivit unor martori locali.

Anterior, insurgenții au atacat o închisoare din Kandahar și i-au eliberat pe deținuți, conform unor surse oficiale citate de Associated Press.

La Herat, mai devreme în cursul zilei de joi, talibanii au străpuns liniile de apărare, după ce anterior au fost respinși de forțele conduse de veteranul de război Ismail Khan.

Acesta și combatanții săi erau sub asediul islamiștilor, într-o clădire guvernamentală și nu este clar pentru moment ce s-a întâmplat cu ei.

În cursul dimineții de joi, talibanii și-au înălțat steagul cu proclamația islamică de credință la Ghazni, capitala provinciei cu același nume, oraș de importanță strategică situat la doar 130 de kilometri sud-vest de Kabul.

Potrivit unui consilier provincial, succesul taliban la Ghazni a fost înlesnit de însuși guvernatorul provinciei.

Acesta, împreună cu șeful poliției, ar fi încheiat cu insurgenții o înțelegere, oferindu-se să predea orașul cu condiția să fie lăsați să plece.

Mirwais Stanekzai, purtătorul de cuvânt al ministerului afgan de interne, a declarat că guvernatorul din Ghazni și adjuncții săi au fost arestați de forțele guvernamentale după ce talibanii i-au lăsat să plece.

Ghazni se află pe autostrada ce leagă Kandahar de Kabul. Căderea acestor orașe complică situația capitalei naționale afgane pentru că taie legătura dintre Kabul și provinciile din sudul țării.

De joi noaptea, talibanii controlează 12 din cele 34 de orașe-capitală de provincie și este clar că nu se vor opri aici.

Suprafața aflată sub controlul islamiștilor este estimată la două treimi din teritoriul afgan.

Între orașele pe cale de a cădea complet în mâinile insurgenților se află Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand.

SUA confirmă că îi susțin din aer pe soldații guvernului dar nu comentează în privința victimelor

Aici, trupele guvernului au fost sprijinite din aer, însă localnici precum Nasima Niazi, care reprezintă provincia în forul legislativ, spune că loviturile aeriene au ucis și rănit civili.

"Talibanii se folosesc de locuințele civililor pentru a se proteja iar guvernul, fără să țină cont de civili, le bombardează", susține ea.

Associated Press citează o companie australiană de securitate, The Cavell Group, care, pe baza datelor de monitorizare a activității aviatice, arată că în luptele de pe teritoriul afgan sunt implicate bombardiere americane B-52, avioane de vânătoare F-15, drone și alte aparate de luptă.

Implicarea SUA în loviturile de partea forțelor guvernamentale a fost confirmată de Nicole Ferrara, purtătoare de cuvânt a Comandamentului Central american, care nu a oferit însă detalii ale operațiunilor și nici nu a comentat în legătură cu victimele civile.

Deocamdată, în contextul avansului rapid al insurgenților, SUA și-au reconfigurat prioritățile și au anunțat că trimit 3.000 de soldați la Kabul, pentru a ajuta la evacuarea unor membri ai personalului diplomatic.

Londra a anunțat o decizie similară, prin trimiterea "pe termen scurt" a 600 de soldați în sprijinul cetățenilor britanici care părăsesc țara.

Unde s-a dus suma uriașă cheltuită de SUA cu antrenarea armatei afgane?

Reprezentanți din SUA, Rusia, China și alte state, reuniți la Doha, în Qatar, au făcut, joi, apel la oprirea imediată a asalturilor derulate de insurgenți asupra orașelor afgane și la reluarea discuțiilor între părțile în conflict.

Reprezentanții marilor puteri au avertizat că nu vor recunoaște niciun guvern afgan impus prin forță militară, dar sunt șanse minime ca astfel de declarații diplomatice să aibă vreun efect asupra situației din teren.

În contextul deteriorării rapide a pozițiilor armatei guvernamentale, agențiile de informații din SUA au estimat că insurgenții ar putea asalta Kabul în 30 de zile și ar urma să controleze țara în decurs de câteva luni.

Acest scenariu în curs de materializare reaprinde discuțiile în legătură cu felul în care a fost folosită, de fapt, suma uriașă, de 830 miliarde de dolari, alocată de Departamentul american al Apărării pentru operațiuni de luptă, pentru antrenamentul trupelor locale și pentru lucrări de reconstrucție în Afganistan.

Foto: Steagul taliban înălțat în piața centrală din Pul-e-Khumri, 11 august 2021 (foto principală) și luptător afgan din forțele guvernamentale la Herat, oraș care a căzut pe 12 august în mâinile insurgenților (foto în articol)

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole