Militanții desfășoară în prezent o ofensivă în nordul Afganistanului, după retragerea trupelor americane, finalizată în cea mai mare parte.
Ei susțin că au cucerit două orașe cu poziții strategice: Islam Qala, la granița cu Iran, și Torghundi, la frontiera cu Turkmenistan.
Un material video distribuit pe rețelele sociale arată cum luptători talibani dau jos steagul oficial afgan de pe un birou vamal de la punctul de trecere a frontierei.
Oficialii guvernului afgan au recunoscut pierderea punctelor de trecere a frontierei de la Islam Qala și Torghundi, situate, ambele, în provincia Herat.
Talibanii susțin că, în prezent, controlează 85% din teritoriul afgan, însă această susținere este imposibil de verificat în mod independent și este contestată de guvernul de la Kabul.
Alte estimări arată că militanții ar controla ceva mai mult de o treime din cele 400 de districte ale Afganistanului, inclusiv un arc teritorial de la granița cu Iran, în vest, până la frontiera cu China, în cealaltă parte a țării.
Pe ce au pus mâna talibanii
Punctul de trecere a frontierei de la Islam Qala este una dintre cele mai mari porți comerciale către Iran și generează lunar aproximativ 20 de milioane de dolari pentru guvernul afgan.
Punctul de trecere a frontierei de la Torghundi este una dintre cele două porți comerciale cu Turkmenistan.
Un purtător de cuvânt al guvernul central a spus că trupele afgane încearcă să recucerească cele două obiective din mâinile islamiștilor.
Potrivit unor relatări, combatanții talibani au cucerit fără luptă cinci districte în provincia Herat.
În materialul video următor, islamiști aruncă în aer un punct de trecere a frontierei în districtul Guzara, situat în provincia menționată.
Anterior în cursul acestei săptămâni, peste 1.000 de membri ai trupelor de securitate afgane au fugit în Tadjikistan, țară situată în nord-estul teritoriului afgan.
Rusia: Talibanii controlează două treimi din frontiera cu Tadjikistan
Ei fuseseră încercuiți de talibani.
Rusia a anunțat vineri că talibanii au preluat controlul asupra a aproximativ două treimi din frontiera afgano-tadjikă, în urma unui avans rapid.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a cerut părților în conflict să dea dovadă de reținere.
Aceste evoluții vin în contextul în care președintele american Joe Biden și-a apărat decizia de a retrage trupele din Afganistan, după 20 de ani de război.
Joe Biden: Este doar treaba afganilor să-și hotărască viitorul
"Nu voi trimite o altă generație de americani la război în Afganistan, fără nicio așteptare rezonabilă de a obține un rezultat diferit", a spus Biden.
Președintele american a mai anunțat că trupele SUA sunt pregătite să încheie retragerea din Afganistan până pe 31 august, un termen scurtat față de cel inițial, fixat pentru 11 septembrie anul curent.
Potrivit lui Biden, "doar de afgani depinde să-și decidă viitorul".
Pe de altă parte, președintele american a fost de acord că este "foarte improbabil" ca guvernul afgan să poată controla întreaga țară.
Analiști ai spionajului american au anticipat că talibanii ar putea prelua controlul țării în decurs de șase luni, potrivit unui raport distribuit oficialilor luna trecută.