Antena 3 CNN Externe Talibanii, la porțile a trei mari orașe afgane. "Vor să reînființeze Emiratul Islamic", crede trimisul special al UE în Afganistan

Talibanii, la porțile a trei mari orașe afgane. "Vor să reînființeze Emiratul Islamic", crede trimisul special al UE în Afganistan

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 17:24 31 Iul 2021 Modificat la 17:28 31 Iul 2021

BBC anunță că luptătorii talibani au intrat în anumite zone din Herat, Lashkar Gah și Kandahar.

Combatanții islamiști au înregistrat victorii rapide în zonele rurale, după anunțul că toate trupele străine vor părăsi țara până în septembrie.

Soarta orașelor-cheie este de importanță extremă în contextul temerilor privind o viitoare criză umanitară și capacitatea forțelor guvernamentale de a rezista atacurilor combatanților islamiști.

Zeci de mii de oameni, strămutați din Kandahar

Potrivit presei internaționale, se estimează că talibanii afgani au capturat deja până la jumătate din teritoriul acestui stat, inclusiv punctele vamale de la granițele cu Iran și Pakistan

Un parlamentar local din Kandahar - al doilea cel mai populat oraș afgan - a declarat BBC că orașul este într-un real pericol să cadă în mâinile islamiștilor, zeci de mii de oameni fiind deja strămutați, sub perspectiva unei crize umanitare.

Gul Ahmad Kamin a precizat că situația se înrăutățește de la o oră la alta iar luptele din oraș sunt cele mai violente din ultimii 20 de ani.

Kamin spune că talibanii vor să facă din Kandahar capitală temporară și că, dacă orașul cade, alte cinci sau șase provincii vor fi, de asemenea, pierdute.

La Herat, un fost combatant anti-sovietic a creat o miliție de apărare a orașului

În Herat, talibanii au reușit să pătrundă în zona de sud acestui centru economic important.

Sunt relatări conform cărora au loc lupte în cel puțin cinci zone diferite.

SUA încă efectuează lovituri aeriene în sprijinul forțelor guvernamentale, care au recapturat un district din apropierea aeroportului.

Vineri, o gardă a unui complex al Națiunilor Unite din apropierea aeroportului a fost ucisă într-un atac descris de ONU drept deliberat.

Rezidenții din Herat spun că puține locuri din oraș sunt sigure și că unii localnici se înarmează pentru a se apăra.

Crearea "Emiratului Islamic", evocată de trimisul special al UE

BBC menționează eforturile lui Ismail Khan, un fost comandant militar care a luptat în anii '80 împotriva forțelor sovietice și care a inițiat o mișcare armată de apărare a orașului.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sudul țării, insurgenții au ajuns la 2 kilometri de centrul orașului, deși forțele guvernamentale au reușit să oprească un avans în timpul nopții.

BBC îl citează pe trimisul special al Uniunii Europene în Afganistan, Tomas Niklasson, care crede că talibanii și-au fixat un obiectiv mult mai ambițios - reinstituirea emiratului lor islamic din trecut.

Fostul șef al Forțelor armate britanice, generalul David Richard, a avertizat la rândul său că retragerea militară internațională va duce la căderea moralului armatei afgane, la preluarea controlului de către talibani și la posibila reînnoire a amenințării teroriste internaționale.

De asemenea, organizațiile umanitare au atras atenția asupra unei probabile crize umanitare în următoarele luni, pe măsură ce continuă ofensiva talibană, marcată de lipsa alimentelor, apei și serviciilor și cu tabere supraaglomerate de strămutați.

În februarie 2020, în mandatul lui Donald Trump SUA și forțele aliate au convenit să elaboreze un acord cu talibanii în ceea ce privește retragerea trupelor străine combatante.

Președinte actual al SUA, Joe Biden, a anunțat că retragerea se încheie până în septembrie dar presa internațională a remarcat că acest proces a fost accelerat în unele cazuri.

Foto: Forțe militare afgane desfășurate în provincia Nangarhar, 23 iulie 2021, în contextul avansului combatanților islamiști

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole