Președintele Tsai Ing-wen a spus că Taiwan, care este situat la mai puțin de 200 de kilometri (124 de mile) de coasta de sud-est a Chinei, este un „far” al democrației care trebuie apărat pentru a susține credința în valorile democratice.
„Iată această insulă cu 23 de milioane de oameni care încearcă din greu în fiecare zi să se protejeze, să ne protejeze democrația și să se asigure că oamenii noștri au genul de libertate pe care o merită”, a spus ea
„Dacă eșuăm, înseamnă că oamenii care cred în aceste valori și-ar pune întrebarea dacă acestea chiar sunt valori pentru care trebuie să lupte”.
Taiwan și China continentală au fost guvernate separat de când naționaliștii s-au retras în Taiwan la sfârșitul războiului civil chinez, cu mai bine de 70 de ani în urmă. Taiwan este acum o democrație înfloritoare, dar Partidul Comunist Chinez (PCC), aflat la guvernare, continuă să vadă insula ca pe o parte inseparabilă a teritoriului său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.
Astăzi, relațiile dintre Taipei și Beijing sunt la cel mai scăzut punct din ultimele decenii
La începutul acestei luni, armata chineză a trimis în aer un număr record de avioane de război în jurul Taiwanului, în timp ce diplomații și mass-media de stat au avertizat cu privire la o posibilă invazie dacă insula nu ajunge la linia PCC.
Manifestările de forță sunt parțial rezultatul întăririi legăturilor dintre Taiwan și Statele Unite sub președinții Donald Trump și Joe Biden. Vânzările mari de arme și vizitele de mare profil ale oficialilor americani au întărit reputația internațională a Taiwanului și au antagonizat Beijingul.
În interviul său pentru CNN, Tsai a devenit primul președinte din Taiwan care a recunoscut prezența trupelor americane pe insulă cu scopul de a antrena armata taiwaneză. Ultima garnizoană oficială a SUA a plecat în 1979, anul în care Washingtonul a schimbat recunoașterea diplomatică oficială de la Taipei la Beijing.
Armata americană a postat și apoi a șters un videoclip la începutul anului 2020 care arăta că forțele speciale ale armatei americane antrenează soldați în Taiwan. În noiembrie 2020, Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat și apoi a negat presei locale că trupele americane antrenează soldați locali pe insulă.
Tsai nu a spus cu exactitate câți militari americani sunt pe insulă în prezent, dar a spus că „nu atât de mulți pe cât credeau oamenii”.
„Avem o gamă largă de cooperare cu SUA, care vizează creșterea capacității noastre de apărare”
Tsai a devenit prima femeie președinte a Taiwanului în 2016, o victorie istorică, care a venit după marile proteste studențești de pe insulă împotriva mișcării predecesoarei ei naționaliste de a forma legături mai strânse cu China continentală.
De când Tsai a preluat mandatul, relațiile dintre Beijing și Taipei s-au deteriorat rapid.
Guvernul chinez consideră că Tsai și partidul ei, Partidul Progresist Democrat, sunt în favoarea independenței oficiale a Taiwanului, în ciuda declarațiilor sale publice în favoarea status quo-ului, un aranjament prin care Taiwanul rămâne autonom, fără o declarație oficială.
Legăturile economice și diplomatice cu China, dezvoltate în urma guvernelor anterioare, s-au rupt, iar armata chineză și-a intensificat presiunea asupra insulei.
Numai în primele cinci zile ale lunii octombrie, Beijingul a zburat cu un total de 150 de avioane de luptă, bombardiere cu capacitate nucleară, avioane antisubmarin și avioane de avertizare timpurie și control, în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Taiwan, potrivit Ministerului Apărării al insulei.
A fost o demonstrație de forță executată cu atenție de către guvernul chinez pentru a provoca un răspuns din partea Taiwanului, dar fără a intra în spațiul aerian al insulei.
Manevrele au venit după alte semne de întărire a legăturilor SUA-Taiwan, printre care o vânzare de arme de 750 de milioane de dolari anunțată de Washington în august și o declarație a grupului de politică externă Quad condus de SUA în favoarea sprijinirii insulei în aceeași lună.
Într-un discurs major din 8 octombrie, președintele chinez Xi Jinping a promis din nou „reunificarea pașnică” între Taiwan și continent. Deși nu a menționat o invazie în discurs, Xi a refuzat anterior să excludă o acțiune militară.
Un purtător de cuvânt al Oficiului Chinez pentru Afaceri din Taiwan a confirmat miercuri că Beijingul și-a rezervat dreptul de a folosi forța pentru a urmări „reunificarea”.
Tsai este o apărătoare pasionată a insulei ei și un avocat feroce al poporului ei. De Ziua Națională a Taiwanului, pe 10 octombrie, ca răspuns la creșterea acțiunii militare chineze, președintele Tsai a spus că Taiwanul nu poate fi forțat să urmeze „calea pe care a trasat-o China”.
„Nu ar trebui să existe absolut nicio iluzie că poporul taiwanez se va pleca în fața presiunii”
Tsai a cerut partenerilor democratici regionali, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Australia, să sprijine insula.
„Atunci când regimurile autoritare demonstrează tendințe expansioniste, țările democratice ar trebui să se unească pentru a li se împotrivi. Taiwanul este în prima linie”, a spus ea.
Tsai a fost realesă în 2020 cu un procent mai mare de voturi și, în cadrul celui de-al doilea mandat, ea a declarat pentru CNN că dorește să modernizeze rapid armata Taiwanului.
În august, Taiwan a anunțat că va cheltui 1,4 miliarde de dolari pe noi avioane de luptă, probabil F-16. În decembrie 2020, armata insulei a început construcția unei flote de opt submarine produse pe plan intern.
Tsai a spus pentru CNN că guvernul trebuie să își adapteze mai bine armata pentru a apăra o insulă mică, mai degrabă decât o forță de luptă convențională.
„Avem un sistem care este moștenit din China, care este o țară foarte diferită... Modul în care aperi o bucată mare de pământ este diferit de felul în care protejezi o insulă mică, așa că trebuie să schimbăm gândirea tradițională despre cum ar trebui structurată o armată”, a spus ea.
Cu toate acestea, Tsai a adăugat că nu renunță la posibilitatea îmbunătățirii relațiilor cu Beijingul, spunând că se va întâlni cu liderul chinez Xi pentru discuții, dacă acesta ar fi dispus să facă acest lucru.
„L-aș încuraja să dialogheze mai mult cu guvernul și oamenii de aici din Taiwan ca să aibă o idee mai clară despre cum este în Taiwan”, a spus ea.
Nu există tratate între SUA și partenerii săi regionali care să garanteze asistență Taiwanului în cazul unui atac. Dar, pe măsură ce tensiunile au crescut între Taipei și Beijing, unele țări și-au exprimat sprijinul pentru insulă.
Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat pentru CNN într-un interviu la mijlocul lunii septembrie că „ceea ce se întâmplă în Taiwan este direct legat de Japonia”, iar Tokyo va răspunde oricăror amenințări la adresa securității rutelor comerciale din regiune.
Biden promite că va proteja Taiwanul în cazul unui atac chinez
Joi, președintele american Biden a fost ferm în întrebarea dacă SUA ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze.
„Da, avem un angajament să facem asta”, a spus el.
Tsai a spus că oamenii au „interpretări diferite” despre ceea ce a vrut să spună președintele SUA.
Cu toate acestea, Tsai a spus că crede că dacă Taiwanul ar fi atacat din China continentală, SUA și alte democrații regionale îi vor veni în ajutor, „având în vedere relația pe termen lung pe care o avem cu SUA”.
"Taiwanul nu este singur pentru că suntem o democrație, respectăm libertatea și suntem iubitori de pace. Împărtășim valori cu majoritatea țărilor din regiune și, din punct de vedere geografic, avem o importanță strategică", a spus ea, subliniind rolul principal al insulei în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori.
Când a fost întrebat dacă Taiwanul s-ar putea apăra fără asistență militară, Tsai a spus că insula se va apăra „atâta timp cât vom putea... Dar permiteți-mi să repet, este important să avem sprijinul prietenilor noștri și, de asemenea, al țărilor care au aceleași opinii, " ea a spus.
Apărarea Taiwanului nu implică doar putere militară. Ca parte a sprijinului din ce în ce mai mare al SUA pentru Taiwan, Washingtonul a început să facă presiuni pentru o mai mare participare a Taipei la organismele internaționale de conducere, în special Națiunile Unite.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luni pe Twitter oficial că Taiwanul este un „partener esențial și o poveste de succes democratic” și a cerut ca acesta să aibă un rol mai important la ONU. Beijingul, care a ocupat scaunul Taipei la ONU în 1971, a reușit de atunci să scoată în mare măsură insula de pe scena internațională.