Cel mai devreme, această capabilitate va fi atinsă de armata Beijingului în 2025.
Avertismentul a fost făcut miercuri de ministrul apărării de la Taipei, după trei zile în care avioanele de război chineze au zburat la mică distanță de Taiwan, în zona de identificare a apărării aeriene, ADIZ, relatează CNN.
"În ceea ce privește organizarea unui atac asupra Taiwanului, ei au în prezent această capacitate. Însă (China) va trebui să plătească prețul (unei astfel de decizii)", a declarat ministrul Chiu Kuo-cheng.
Potrivit demnitarului, până în 2025 acest "preț" va fi mai mic iar Beijingul va putea pregăti o invazie completă a insulei.
Ministrul a făcut aceste comentarii după ce 150 de avioane chineze, inclusiv aparate de vânătoare și bombardiere cu capabilități nucleare, s-au apropiat de Taiwan în raiduri desfășurate începând cu data de 1 octombrie.
Ministru taiwanez: Cele mai grave tensiuni din ultimii peste 40 de ani
Prezent la o întâlnire parlamentară, Chiu Kuo-cheng a estimat că tensiunile militare dintre Beijing și Taipei sunt cele mai grave din ultimii mai mult de 40 de ani.
Responsabilii militari taiwanezi le-au prezentat membrilor parlamentului un raport care indică faptul că, până în 2025, capacitățile Chinei de a opri intervențiile în favoarea Taiwanului și de a institui blocada insulei vor deveni complet funcționale.
Parlamentarii au analizat, de asemenea, un buget special, de 8,6 miliarde de dolari, destinat construcției locale de arme, inclusiv rachete și nave de luptă.
Ministrul taiwanez al apărării a mai spus că țara sa nu a făcut nicio mișcare de natură să provoace un atac, în urma raidurilor aeriene chineze.
Ministru taiwanez: Vom lupta în prima linie, dacă va fi nevoie
"Ne vom pregăti din punct de vedere militar (...) Cred că pentru cei din armată lucrurile vor sta în felul următor: dacă trebuie să luptăm, vom fi în prima line", a concluzionat el.
Beijingul consideră Taiwanul drept parte a teritoriului național. China continentală și Taiwanul au avut guverne separate de la sfârșitul războiului civil, acum mai bine de 70 de ani.
Naționaliștii înfrânți de comuniști s-au refugiat atunci la Taipei.
Actuala conducere a Chinei a refuzat să excludă varianta preluării prin forță a Taiwanului, "dacă este necesar", și a acuzat "conspirația" dintre autoritățile de la Taipei și Washington pentru tensiunile din zonă.
Întâlnire între reprezentanții Chinei și ai SUA în Elveția
"SUA au făcut pași negativi prin vânzarea de arme Taiwanului și prin întărirea legăturilor oficiale și militare cu Taiwanul, iar acești pași includ planul de vânzare a armamentului în valoare de 750 de milioane de dolari, aterizarea avioanelor militare americane în Taiwan și navigația frecventă a vaselor de război americane prin Strâmtoarea Taiwan", a spus, luni, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing.
Miercuri, ministerul citat a anunțat că diplomatul chinez Yang Jiechi și consilierul președintelui SUA în domeniul siguranței naționale, Jack Sullivan, se vor întâlni la Zurich pentru "a schimba puncte de veder cu privire la relațiile China - SUA și la alte teme relevante".
Presa chineză a precizat că delegația chineză a sosit marți la în Elveția.