Lipsa unor decizii clare în privința salariilor ar putea scoate sindicaliștii în stradă. Aceștia avertizează cu proteste, în timp ce analiştii economici trag semnale de alarmă.
Deficitul bugetar este deja de trei procente, iar estimările arată că România se află în pragul unei noi crize economice.
Tăierile salariale şi disponibilizările bat la uşă, iar măsurile întârzie să apară, mai spun economiștii.
Circa 25% dintre românii din sectorul bugetar vor fi concediaţi, cei mai mulţi din Educaţie şi Administraţie - acestea sunt datele analiştilor care prevăd un scenariu sumbru asupra economiei româneşti.
”Pe scurt e de rău. Trăim o perioadă de criză bugetară, în care veniturile poţi să le auzi, cum cad, se deteriorează încasarea veniturilor, iar cheltuielile se majorează. Asta înseamnă deficit. (...) Părerea mea e că vom păţi la fel ca în 2009-2010, respectiv vom avea şi majorări de taxe şi reducere de cheltuieli intempestive primitive”, a spus Radu Soviani, analist economic.
De cealaltă parte, sindicaliştii anunţă proteste în cazul în care nu vor ajunge la un numitor comun cu cei din minister.
”Avem un tumult puternic în teritoriu şi avem presiuni fantastice pentru a declanşa acţiuni de protest, gen miting şi sigur că dacă nu vom ajunge o logică normală, vom ajunge şi acolo”, a atras atenția Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Poliţiştilor.
Fostul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu, spune că actualul guvern mai are la dispoziţie încă șase luni pentru a rectifica problema colectărilor şi a impactului bugetar.
”Acest buget pe 2017 este fundamentat pe nişte venituri nerealiste şi aici e marea problemă. În următoarele luni, ANAF-ul ar trebui să colecteze cu 14% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce este foarte dificil de făcut”, a spus Ioana Petrescu, fost ministru al Finanţelor.
În acest moment, în sectorul bugetar din ţara noastră sunt 1.200.000 de angajaţi.