Cea mai așteptată lege a momentului, noua lege a pensiilor, prin care vor fi eliminate toate inechitățile, este gata. Este discutată chiar astăzi de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru a pune la punct toate detaliile.
În noua lege, este trecută și creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani până în 2035, iar româncele cu mai mulți copii vor beneficia de anumite bonusuri, adică vor putea să iasă la pensie mai repede.
"Cu această nouă lege a pensiilor, în funcţie de anul în care un român s-a pensionat, creșterea va fi mai mare sau mai mică.
Motivul este acela că am avut determinarea pensiilor prin împărțirea numărului total de puncte la acel stagiu complet de cotizare care n-a fost constant, el a fost în continuă creștere.
La bărbați, acest stagiu de cotizare a ajuns de la 30 la 35 de ani într-un interval de 15 ani, iar la femei este în continuare pe o curbă de creștere și, atunci, nu vor avea toți acelaşi procent de majorare.
Vârsta de pensionare, așa cum spuneam, la femei este și în prezent în continuă creștere, pentru că până în anul 2030 ar trebui să ajungă la 63 de ani.
Şi după aceea este și o directivă europeană care spune că toți cetățenii trebuie să aibă același tratament, din punctul de vedere al accesului la pensie.
Ori femeile, și în această perioadă de tranziție, cum spun specialiștii, au avut vârste standard de pensionare mai mici, tocmai datorită faptului că s-a ținut cont de specificitatea activității femeilor în România, în perioada comunistă", a spus Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei Naționale de Pensii, marţi, la Antena 3 CNN.
Este vorba despre femeile din România care au copii şi, în funcţie de numărul acestora, ele se pot pensiona mai repede.
Româncele cu mai mulţi copii pot ieşi mai repede la pensie
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare.
Vârsta de pensionare se reduce cu câte şase luni începând de la femeile care au un copil până la şapte, astfel:
- 1 copil - reducere cu 6 luni
- 2 copii - reducere cu un an
- 3 copii - 1 an şi 6 luni
- 4 copii - 2 ani
- 5 copii - 2 ani şi 6 luni
- 6 copii - 3 ani
- 7 şi peste 7 copii - 3 ani şi 6 luni.