Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Sute de elevi din mediul rural au putut vizita muzee din sala de clasă cu realitatea virtuală

Sute de elevi din mediul rural au putut vizita muzee din sala de clasă cu realitatea virtuală

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 20:27 05 Mai 2023 Modificat la 17:28 06 Mai 2023

Astfel, copiii cu posibilități financiare reduse au putut să vadă și să învețe multe lucruri noi într-un mod unic și atractiv. Aproximativ 1.000 de elevi de la școli din mediul rural vor putea vizita muzee cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, în cadrul proiectului muzee de la sat. Primii copii care au avut parte de această experiență au fost cei de la Liceul Tehnologic din Țibănești și cei de la Școala Gimnazială Mironeasa din județul Iași. Printre obiectivele turistice vizitate direct din sălile de curs se numără Palatul Cuza de la Ruginoasa.

"Am achiziționat ochelari de realitate virtuală și mergem cu ei la școlile din mediul rural defavorizat, împreună cu Asociația Teach For Romania și le arătăm copiilor muzeele pe care noi le-am scanat în prealabil, ei să vadă cum este într-un astfel de muzeu.

Pentru mulți dintre ei, ne spuneau și învățătorii, este pentru prima oară când vizitează un muzeu, chiar dacă de data aceasta o fac virtual. Ei nu au mai văzut cum arată un muzeu, cum este organizat", a spus Ionuţ Toderascu, co-manager de proiect.

Proiectul urmărește digitalizarea muzeelor din zona rurală a României

"Proiectul muzee de la sat a apărut prima dată din dorința și mai apoi nevoia noastră de a promova mediul rural românesc. Practic, am creat această platformă muzeedelasat.ro. Unde fiecare muzeu din mediul rural are o pagină a sa cu un tur virtual 3D interactiv, cu materiale fotografice, cu filmulețe de prezentare și materiale scrise documentate la fața locului.

Ce ne-am dorit și ne-am propus încă de la început a fost să punem în valoare obiectivele culturale de la sat și în speță muzeografic din aceste medii și să o facem într-o modalitate nouă, într-o modalitate pe placul mai ales al tinerilor care petrec foarte mult timp în mediul online", a mai spus Ionuţ Toderascu, co-manager de proiect.

În primul an de la lansare, peste 35.000 de utilizatori au accesat platforma muzee de la sat. Proiectul va ajunge și în trei școli din județul Botoșani, două școli din județul Vaslui, într-o școală din județul Vrancea și într-una din județul Galați.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole