Antena 3 CNN Externe Susținătorii Brexit, panicați după numirea vechiului lor dușman, Michel Barnier, ca premier al Franței: „E un fanatic UE”

Susținătorii Brexit, panicați după numirea vechiului lor dușman, Michel Barnier, ca premier al Franței: „E un fanatic UE”

de Adrian Dumitru    |   

Desemnarea ca prim-ministru al guvernului Franței a lui Michel Barnier a produs surpriză nu doar la Paris, ci și la Londra, unde susținătorii Brexit-ului se tem acum că vechiul lor dușman ar putea să grăbească apropierea Regatului de Uniunea Europeană, unul dintre obiectivele principale ale guvernului Starmer, recent intrat în funcție, relatează Politico.

Fost negociator al UE pentru Brexit, Michel Barnier a fost, cândva, marele dușman al susținătorilor Brexit și euroscepticilor duri din Marea Britanie, iar revenirea lui la vârful politicii franceze și europene nu poate decât să provoace panică printre aceștia.

Susținătorii Brexit se tem de care ar putea să fie efectele numirii lui Barnier în ce privește relația Regatului cu Franța, și mai important, relația Regatului cu Uniunea Europeană.

Barnier a rămas celebru pentru atitudinea sa dură și pentru abilitatea cu care a gestionat dosarul retragerii Regatului din UE. De multe ori, oficialul francez și european nu s-a ferit să-i critice dur pe britanici pentru „grava eroare istorică” de a alege să se rupe de cel mai important partener al lor.

Nigel Farage, unul dintre principalii artizani ai Brexit-ului, care conduce acum Partidul Reformei UK, a declarat pentru Politico că numirea lui Barnier, care trebuie confirmată și de Parlamentul Franței, l-ar ajuta pe premierul britanic, Keir Starmer, în încercarea de a aduce Marea Britanie mai aproape de UE.

Un fanatic UE numit prim-ministru al Franței ajută, din păcate, guvernul laburist”, a comentat Farage.

„Reset-ul” lui Starmer și panica susținătorilor Brexit

Keir Starmer intenționează să semneze mai multe tratate cu Uniunea Europeană în domenii precum securitatea, apărarea, dar și să renegocieze acordul Brexit pentru a mai reduce din birocrația care sufocă comerțul între bloc și Regat.

Planul face parte din efortul intens pentru așa-zisul „reset” al relațiilor între UE și UK, despre care criticii spun că e un complot pe termen lung pentru readucerea Regatului în blocul european. Guvernul Starmer neagă că ar avea astfel de intenții.

Totuși, cel mai recent sondaj arată că britanicii își doresc să revină în UE și ar vota cu o majoritate covârșitoare pentru o nouă aderare dacă ar avea loc un referendum pe această temă.

Există, de asemenea, temeri că relații UK-Franța ar putea să sufere cu un guvern Barnier, ca urmare a războiului larvar sau deschis pe care oficialul francez l-a purtat cu mai mult eurosceptici duri din guvernul britanic, în perioada lui Boris Johnson.

Deși Barnier va avea o muncă dificilă pe plan intern ca prim-ministru al guvernului Franței, o apropiere a Regatului de UE nu e exclusă, iar oficialul francez ar putea să aibă un rol serios în acest sens.

Barnier nu și-a ascuns niciodată regretul că Regatul Unit a ales să părăsească Uniunea Europeană și a spus de nenumărate ori că și-ar dori ca relația dintre cele două părți să se încălzească.

Anul trecut, el declara că UK și UE ar trebui să semneze un pact de securitate și apărare și să caute noi domenii în care să coopereze.

A numit, de asemenea, Brexit-ul un „non-sens” și un scenariu „lose-lose” pentru Regat și pentru Uniune.

Totuși, Barnier nu crede că Marea Britanie poate să fie privilegiată în vreun fel în relația cu blocul și că dacă dorește beneficii, trebuie să urmărească și o relație mai strânsă.

Un fost parlamentar conservator, Bill Cash, l-a criticat pe Starmer pentru poziția sa pro-europeană și a spus că el va putea să lucreze bine cu Barnier dar „nu în interesul național britanic”.

„Dacă Macron vrea asta, și cred că vrea UK mai aproape de UE, asta va face Barnier”, a declarat el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile