Antena 3 CNN Actualitate Ministerul Sănătății: Cazul de la Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare holerei, dar care nu determină boala

Ministerul Sănătății: Cazul de la Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare holerei, dar care nu determină boala

Cristina Ştefan
1 minut de citit Publicat la 09:21 20 Sep 2024 Modificat la 09:54 20 Sep 2024

Alertă în sistemul medical după ce o bacterie asemănătoare holerei, dar care nu e agentul patogen care determină boala, a fost identificată în România. Ministerul Sănătății precizează că nu este vorba despre un caz de holeră.

UPDATE 9.35 Ministerul Sănătății și INSP infirmă depistarea unui caz de holeră pe teritoriul României în acest moment. Cazul de la Spitalul Victor Babeș a fost produs de o bacterie asemănătoare, dar care nu este agentul patogen pentru holeră, cel care determină holera.

Știrea inițială

Din primele informații, este vorba despre un caz atipic, denumit vibrion holeric non toxigen. Pacientul de la Victor Babeș a avut o infecție digestivă cu o tulpină non toxigenă, care nu produce simptomele clasice ale holerei.  

În România nu au mai fost cazuri de holeră clasică din 1994, atunci au fost identificate în Delta Dunării. Cazurile de import au fost extrem de rare în ultimii ani.

În urmă cu cinci zile, un caz importat de holeră a fost confirmat în Bulgaria, fapt ce marchează primul astfel de caz în țara vecină din ultimii 103 ani. 

Holera este o boală extrem de infecțioasă și este provocată de consumarea de alimente sau apă contaminate. Poate provoca probleme gastro-intestinale, deshidratare și are o rată a mortalității crescută.

Istoric, holera a fost răspândită puternic în India, râul Gange fiind o sursă principală de infectare. Boala s-a răspândit la nivel global la începutul secolului al XX-lea, provocând mai mutle pandemii. 

Etichete: holera dsp boli
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole