Antena 3 CNN International News Patru suspecți în asasinarea președintelui Jovenel Moise, uciși de poliția haitiană în orele de după atentat

Patru suspecți în asasinarea președintelui Jovenel Moise, uciși de poliția haitiană în orele de după atentat

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 12:14 08 Iul 2021 Modificat la 12:17 08 Iul 2021

Alți doi suspecți au fost prinși vii și încarcerați și, menționează sursa citată.

"Patru mercenari au fost uciși iar alți doi au fost interceptați și se află sub controlul nostru. Trei polițiști luați ostatici au fost recuperați", a spus șeful Poliției, Leon Charles, într-o declarație televizată.

El a adăugat că suspecții au fost blocați în timp ce încercau să plece de la locul asasinatului.

Potrivit șefului Poliției, există încă suspecți în libertate, în capitala Port-au-Prince.

"Vor fi uciși sau prinși", a estimat Charles.

Atacatorii erau străini care vorbeau engleză și spaniolă, a mai spus reprezentantul forțelor de ordine. Limbile oficiale în țară sunt creola haitiană și franceza.

Imagini publicate pe rețelele sociale arată cum în timpul atacului un bărbat anunță la megafon că are loc "o operațiune DEA".

DEA este agenția anti-drog din SUA dar invocarea acestei instituții în contextul atacului pare, mai degrabă, menită să inducă în eroare.

Ambasadorul haitian în SUA, Bocchit Edmond, a declarat că  "nu există nicio șansă" ca DEA să fi condus atacul la reședința prezidențială.

Diplomatul crede că operațiunea a fost efectuată de mercenari profesioniști, despre care a spus ulterior că erau "deghizați în agenți".

Stare de asediu după asasinarea președintelui

Președintele Jovenel Moise a fost împușcat mortal de bărbați înarmați, la primele ore ale dimineții de miercuri.

Moise se afla în reședința sa privată. Soția sa a fost rănită în cursul atacului. Martine Moise a fost transportată pe calea aerului în Florida, SUA, unde starea sa este critică, dar stabilă, relatează presa internațională.

În cursul atentatului de miercuri dimineața, președintele haitian ar fi fost lovit de mai multe gloanțe. Biroul său a fost jefuit și devastat.

În Haiti, guvernul a decretat stare de asediu după asasinarea președintelui. Este o măsură care interzice adunările publice și permite utilizarea forțelor armate pentru misiuni care în mod obișnuit reprezintă atributul poliției. Puterile executive sunt, de asemenea, sporite în timpul stării de asediu.

Președintele american Joe Biden a transmis condoleanțe poporului haitian pentru ceea ce el a numit "asasinatul groaznic" căruia i-a căzut victimă Jovenel Moise. Premierul britanic Boris Johnson a calificat atacul drept "un act respingător" și a făcut apel la calm.

Consiliul de Securitate al ONU, care are programată joi o reuniune cu ușile închise pe tema situației din Haiti, a dat publicității o declarație în care face apel la toți actorii politici din țară să se abțină de la violențe și incitări.

Haiti, cea mai săracă țară din America Latină

Jovenel Moise a devenit președinte la începutul anului 2017, câștigând din primul tur, și pe fondul unei prezențe la vot foarte reduse, de circa 21%, alegerile prezidențiale din 2016.

Mandatul său a fost marcat de lupta cu opoziția politică, de acuzații de corupție și de incapacitatea de a organiza alegeri legislative și administrative.

Loviturile de stat, instabilitatea politică și agresiunile bandelor de infractori, la care se adaugă calamitățile naturale din istoria recentă, au afectat grav Haiti, cel mai sărac stat din America Latină.

Circa 60% din cei 11 milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei.

În 2010, un cutremur a ucis peste 200.000 de oameni și a provocat mari pagube infrastructurii și economiei.

O misiune ONU de menținere a păcii a fost prezentă în țară din 1004 până în 2017. 

Tulburările au continuat în Haiti după retragerea acestei misiuni.

Foto: mașină lovită de gloanțe în timpul atacului în care a fost ucis președintele haitian Jovenel Moise, Port-au-Prince, 7 iulie 2021

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole