Reprezentanții DSP București au refuzat să izoleze și să testeze angajații după ce o salariată a fost confirmată pozitiv la noul coronavirus. În acest caz, conform legislației în vigoare, contacții persoanei confirmate ar trebui identificați și testați pentru Covid-19.
Încă nu a fost dezvăluită identitatea salariatei infectate, însă cel mai probabil aceasta a intrat în contact cu mai mulți medici. Informația a fost dezvăluită în exlusivitate de către realizatorul emisiunii Sinteza Zilei, Mihai Gâdea și confirmată de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a anunțat că va face un control personal la DSP București, în cursul zilei de joi.
Ministrul Sănătății a dezvăluit că este vorba despre un cadru medical, angajat al DSP București, confirmat încă de luni cu Covid-19. Angajata este internată alături de soțul său, de asemenea, confirmat cu Covid-19, la Spitalul Victor Babeș din București.
Sediul DSP București din strada Avrig, unde își desfășura activitatea cadrul medical depistat pozitiv, a fost dezinfectat. Potrivit anchetei epidemiologice desfășurată de un coleg de-al femeii infectate, vorbim de 34 de contacți direcți, angajați care au venit în continuare la muncă. Dintre aceștia, trei au anunțat că prezintă simptome specifice noului coronavirus. Grav este că șefa DSP București nu a vrut să urmeze recomandările medicului epidemiolog care a efectuat ancheta și a refuzat să izoleze angajații pentru că ar fi blocat activitatea instituției. Nelu Tătaru a declarat că nu a fost informat cu privire la acest caz și va face o vizită de urgență la DSP București.
SURSE: O angajată a DSP București, confirmată cu Covid-19. Reacția DSP, scandaloasă
Rolul DSP conform noii legi a carantinei
Conform noii legi lege a carantinei și izolării, carantina fiecărei persoane suspectate sau infectată cu Covid-19 va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică. Ordinul DSP poate fi atacat in instanță în termen de 48 de ore. În cazul angajatei depistată pozitiv cu Covid-19, DSP refuză șă-și exercite atribuțiile conform legii.
Izolarea poate fi obligatorie pentru bolnavi daca medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Izolarea se va face în spital pentru bolnavi sau la domiciliu pentru asimptomatic. În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.
Carantina va fi instituită printr-un ordin al Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană și se aplică suspecțiilor. Ordinul DSP poate fi atacat in instanță. Carantina poate fi la domiciliu fie în spații destinate pentru acestui lucru.