Nicolae Ciucă l-a rugat pe Marcel Ciolacu ca Guvernul să dea ordonanță de urgență pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la Senat pe listele liberalilor fără să își dea demisia din funcție, au declarat, pentru Antena3.ro surse politice.
Premierul a refuzat însă solicitarea, nefiind justificată modificarea legii electorale pentru o persoană prin ordonanță de urgență, așa că PNL este nevoit să treacă prin Parlament proiectul solicitat de Klaus Iohannis, care își dorește să fie candidat pe prima poziție la Senat pe lista PNL București, pentru ca apoi să devină președinte al Senatului.
Informația, confirmată de surse guvernamentale, este însă negată de liderii PNL, care susțin că nu a existat nicio solicitare din partea lor pentru ca Guvernul să emită ordonanță de urgență.
”Nu s-a pus problema unui OUG de modificare a Legii Electorale. Nimeni din PNL nu a solicitat premierului să dea Ordonanța de Urgență astfel încât Președintele Klaus Iohannis să poată candida independent pe listele PNL”, a declarat primvicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.
”Ceea ce a apărut în spațiul public, citând surse PSD, este pură ficțiune cu unicul scop de a-l prezenta pe actualul premier ca pe "eroul de la Termopile". Nu este prima dată și probabil nici ultima când strategii PSD încearcă asemenea jocuri de imagine, dar opinia publică trebuie să știe. PNL nu a solicitat așa ceva”, a spus liderul PNL.
Problema liberalilor este că, fiind vorba despre o lege organică, au nevoie de jumătate plus unu din voturile totale din Parlament pentru ca proiectul să fie adoptat. Or, chiar în interiorul PNL se aud voci care se opun acestui proiect și liderii PNL se tem că nu toți senatorii și deputații partidului îl vor vota.
De altfel, deputatul de Alba, Alin Ignat, care a plecat din PNL acum două săptămâni, a și anunțat public, joi, faptul că nu va vota legea pentru Klaus Iohannis, acuzând faptul că partidul din care face parte este „captiv” în mâinile șefului statului.
”Nu voi vota proiectul de lege pe care PNL i-l face cadou Președintelui Iohannis, pe model Iliescu.
Am depășit acele vremuri. Nu cred că românii vor să revină.
Este cel puțin trist să văd cum prioritatea principală a conducerii PNL, în aceste zile, este să îi asigure un post de parlamentar domnului Iohannis, fără ca acesta să fie nevoit să demisioneze din funcția de Președinte al României pentru a putea candida.
Nu pot accepta, nici măcar la nivel de discuție, că partide întregi fac legi cu dedicație pentru o singură persoană, în România anului 2024. Unde mai punem că legea ar urma să fie promulgată fix de persoana căreia îi este dedicată. S-a întrecut orice limită.
Nu așa înțeleg eu să fac politică.
Stau și mă gândesc în ce situație stânjenitoare sunt puși atâția liberali de bun simț. Cât or mai răbda în captivitatea unui singur om?”
Liderii PSD nu se grăbesc să spună cum va acționa partidul săptămâna viitoare, când proiectul PNL va intra în dezbaterea Parlamentului. Marcel Ciolacu a anunțat, joi, că a convocat pentru ziua de luni o ședință a Biroului Permanent al partidului pentru a lua o decizie pe acest subiect.
Fără voturile PSD candidatura lui Klaus Iohannis nu se va concretiza, mai ales în condițiile în care PNL nu se bazează nici pe propriii săi parlamentari. În Camera Deputaților este nevoie de 165 de voturi pntru ca legea să fie adoptată. PNL are doar 60, dacă se prezintă toți deputații la vot. ”Restul îl luăm de la oameni buni”, au declarat surse din conducerea PNL.
”Nu am nici cea mai mică îndoială că legea va trece”, a spus Rareș Bogdan.
Amendamentul ”Iliescu”
Partidul Național Liberal a depus, în Parlament, proiectul de lege care modifică legea electorală astfel încât președintele
Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare din acest an. Proiectul adaugă la lege un articol nou care îi dă posibilitatea președintelui României în ultimele trei luni de mandat să candideze la parlamentare pe lista unui partid. Proiectul a fost depus de liderii de grup ai PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache.
Articolul nou introdus prevede că „Nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.