Antena 3 CNN Politică Surse: Mircea Geoană va discuta cu Mark Rutte despre demisia sa de la NATO. Mariya Gabriel din Bulgaria îi va lua locul

Surse: Mircea Geoană va discuta cu Mark Rutte despre demisia sa de la NATO. Mariya Gabriel din Bulgaria îi va lua locul

de Adriana Duţulescu    |   

Mircea Geoană va avea, după 15 august, o discuție cu secretarul general desemnat al NATO, Mark Rutte, despre demisia sa din funcția de secretarl general adjunct al Alianței, au declarat, pentru Antena3.ro, surse politice. Geoană este tot mai aproape de candidatura oficială la alegerile prezidențiale din 24 noimebrie și trebuie să părăsească funcția de la Bruxelles pentru a putea începe demersurile pentru strângerea de semnături de susținere necesare ca să își depună la BEC dosarul de candidat. 

Hotărârea de Guvern care stabilește data alegerile prezidențiale intră în vigoare în 10 septembrie. Din această dată candidații pentru Cotroceni pot începe să adune semnăturile necesare pentru depunerea dosarului de candidat. Fiecare are nevoie de cel puțin 200 000 de semnături. 

Mircea Geoană o susține pentru a-i lua locul în postul de secretarl general adjunct pe bulgăroaica Maria Ivanova Gabriel. Aceasta este membră a partidului GERB și a fost comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret din 2019 până în 2023. Anterior, a fost deputată în Parlamentul European (europarlamentar) din 2009 până în 2017. 

Ziarul Novinite din Bulgaria scrie că Mariya Gabriel urmează să-și asume rolul de secretar general adjunct al NATO, pentru că Mircea Geoană demisionează pentru a candida la președinția României. Sursele citate de Novinite spun că nominalizarea ei este aproape finalizată și că atât Statele Unite, cât și Marea Britanie și-au promis deja sprijinul pentru candidatura ei.

Secretarii generali adjuncți ai NATO sunt numiți de secretarul general după consultări politice informale cu țările membre și trebuie să aibă sprijinul țării din care provin. Dacă Mircea Geoană își dă demisia în următoarele săptămâni, Mariya Gabriel ar trebui să fie numită de Jens Stoltenberg în coordonare cu Rutte, care va prelua funcția de secretar general în toamnă. 

Mircea Geoană a fost numit în funcția de secretar general adjunct al NATO de Jens Stoltenberg în 17 iulie 2019. Mandatul i-a fost ulterior prelungit, la fel ca cel al lui Stoltenberg, pentru ca Alianța să nu treacă prin schimbări majore după invazia Rusiei în Ucraina. 

Geoană este plasat în sondajele de opinie pe primul sau pe al doilea loc în opțiunile românilor pentru alegerile prezidențiale, principalul său contracandidat fiind Marcel Ciolacu. Geoană a declarat deja că va candida pentru Palatul Cotroceni, ca independent. 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile