Președintele Klaus Iohannis nu are programată pentru marți nicio întâlnire cu premierul propus de PSD Sevil Shhaideh, potrivit unor surse citate de Antena 3.
Informația a fost dezvăluită luni, de Oana Stancu, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3.
”Informațiile noastre mai arată că nici Liviu Dragnea, nici Sevil Shhaideh nu au fost contactați până acum de la Președinție, pentru mâine (marți - n.r.), a spus jurnalista Oana Stancu.
Amânarea deciziei lui Iohannis a survenit în contextul în care au apărut speculaţii privind legăturile soţului lui Shhaideh cu guvernul sirian.
Deşi Shhaideh este susţinută de către PSD şi ALDE care, împreună, au un număr suficient de parlamentari pentru a instala un guvern, preşedintele a anunţat, la finalul consultărilor de săptămâna trecută, că va lua o decizie după Crăciun.
Potrivit unor surse politice, Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să se întâlnească după Crăciun. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că amână până după Crăciun desemnarea viitorului premier.
De altfel, fostul preşedinte Traian Băsescu i-a menţionat lui Klaus Iohannis faptul că Akram Shhaideh a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria. ”Asta e maxim ce pot să comentez (...) Am spus maxim ce pot să spun public”, a spus Băsescu, după consultările de joi.
Dacă va fi desemnată de preşedintele Iohhanis, România va avea pentru prima dată, la cârma Guvernului, un prim-ministru femeie care aparţine unei minorităţi.
După ce şeful statului va face anunţul privind candidatul la postul de prim-ministru, acesta are la dispoziţie 10 zile să-şi stabilească echipa în Parlament şi să vină în faţa Parlamentului pentru votul de încredere.
Citiți și: Sevil Shhaideh, biografie. Cine este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru.
Sevil Shhaideh, propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, are 52 de ani, este de religie musulmană, este absolventă de ASE, iar timp de aproape 20 de ani a lucrat în Consiliul Judeţean Constanţa, instituţie condusă, din 2004 şi până în vara acestui an, de Nicuşor Constantinescu.