Antena 3 CNN Politică Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, cere demisia șefilor ANAF urmăriți penal de DNA

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, cere demisia șefilor ANAF urmăriți penal de DNA

2 minute de citit Publicat la 18:19 10 Feb 2016 Modificat la 18:19 10 Feb 2016
Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a cerut demisia președintelui ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și a vicepreședintelui ANAF, Mihai Gogancea-Vătășoiu, după ce aceștia au fost puși sub acuzare de DNA, în dosarul deputaților Mădălin Voicu și Nicolae Păun.

"Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil.", a spus ministrul Anca Dragu, conform Antena 3. 

Citește și: Șefii ANAF, urmăriți penal în dosarul deputatului Mădălin Voicu


Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală Gelu Ștefan Diaconu și vicepreședintele Mihai Gogancea-Vătășoiu sunt urmăriți penal pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și abuz in serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în dosarul fraudă cu fonduri europene - Partida Romilor, se arată într-un comunicat al DNA.

Gelu Diaconu: Nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în acest dosar

Gelu Ștefan Diaconu a explicat, la ieșirea de la DNA, că nu are nicio legătură cu persoanele incriminate în dosarul în cauză.

Chestiunea supusă clarificării privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri au sume modice", a mai spus Gelu Diaconu.

De unde a pornit dosarul Partida Romilor

DNA a cerut, miercuri, aviz pentru reținerea și arestarea lui Mădălin Voicu. Senatorul PSD Mădălin Voicu a fost miercuri dimineaţă la DNA, unde i s-a adus la cunoştinţă că este suspect într-un dosar privind finanţarea Partidei Romilor.

În același dosar, procurorii cer arestarea şi lui Nicolae Păun, preşedintele Partidei Romilor.

Primul care s-a prezentat la DNA a fost Mădălin Voicu, care a fost citat de procurori în calitate de suspect într-un dosar care vizează finanţarea ONG-urilor ce activează în jurul Partidei Romilor.

În faţa anchetatorilor a fost şi deputatul Minorităţilor Naţionale, Nicolae Păun. El nu a dorit să facă declaraţii după vizita la DNA.

De ce sunt acuzați Mădălin Voicu și Nicolae Păun


VOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN
, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență

- fals în declarații

- spălare a banilor toate în formă continuată

PĂUN NICOLAE, care deține și calitatea de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene

- schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene

- deturnare de fonduri

- spălare a banilor

- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite

- cumpărare de influență

- influențare a declarațiilor toate în formă continuată

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole