Antena 3 CNN Politică Surse: Cum și-a luat Iohannis țeapă cu candidatura de frica BEC

Surse: Cum și-a luat Iohannis țeapă cu candidatura de frica BEC

Adriana Duţulescu, Andreea Dumitrache
3 minute de citit Publicat la 17:09 30 Sep 2024 Modificat la 10:32 01 Oct 2024

De ce a renunțat Klaus Iohannis să candideze, după toate presiunile pe care le-a făcut asupra lui Nicolae Ciucă pentru ca acesta să-i obțină modificarea legii astfel încât să poată candida, în condițiile în care și Biroul Electoral Central i-a dat, vineri, undă verde pentru candidatură? A fost întrebarea pe care și-au pus-o toți după anunțul intempestiv făcut vineri de șeful statului, chiar înainte ca Biroul Electoral Central să ia o decizie în privința dorinței sale de a rămâne în viața politică și după 20 decembrie, când trebuie să plece de la Palatul Cotroceni. Surse din conducerea PNL au explicat, pentru Antena3.ro, că Președintele și liderii PNL și-au făcut calcule, pentru a-și da seama dacă decizia BEC va fi o nouă lovitură de imagine la adresa lui Klaus Iohannis, după săptămâna dezastruoasă pe care o avusese, și au ajuns la concluzia că votul va fi negativ. De teama acestui rezultat, Iohannis a decis că este mai bine pentru imaginea sa să anunțe că renunță la candidatură, spun sursele citate. 

Teama cea mai mare a Președintelui și a liberalilor a fost că, dacă forțează și ignoră o decizie nefavorabilă a BEC, candidatura și mandatul de senator posibil câștigat ar fi fost contestate, inclusiv în instanță, lucru care ar fi dus chiar la invalidarea întregii liste a PNL. 

Există mai multe filtre de control pentru candidaturile la Parlament, filtre de care s-au temut liberalii. Respectiv, că o candidatură a lui Klaus Iohannis ar putea fi contestată la BEC, la Tribunal și la Curtea de Apel. La fel, contestațiile ar fi putut veni și la validarea mandatului. 

”Putea fi ales și apoi să i se invalideze mandatul”, spun liberalii consultați de Antena3.ro

„La BEC era votul 8 la 8”, spun liberalii despre calculele pe care și le-au făcut înainte de a afla care este decizia Biroului Electoral Central. 

Informațiile Antena3 CNN spun însă că, până la urmă, votul pe oportunitatea deciziei de interpretare a legii electorale a fost de 8 la 7. Cel de-al doilea vot, pe forma articolului propus, adică pe cel care permite candidatura unui independent pe lista unui partid, a fost de 10 la 5. Reprezentantul PSD a votat în favoarea candidaturii, alături de cel al PNL. 

Din cronologia eșecurilor înregistrate de PNL cu proiectul candidaturii lui Klaus Iohannis se ridică o a doua întrebare: De ce strategii lui Iohannis și ai PNL nu au luat în calcul de la bun început toate aceste riscuri, inclusiv riscul ca PSD să nu fie de acord să susțină proiectul de lege în Parlament? 

”Nu are nici el (Klaus Iohannis - n.n.) nicio strategie, totul a fost de ultim moment. Ideea că s-ar putea să vrea să candideze a existat de prin primăvară și la partid am stat toți liniștiți că are voie prin lege, că știam că a candidat și Iliescu. După aia am aflat că nu mai e valabil și că trebuie modificată legea, explică lideri liberali bâlbele partidului. 

Biroul Electoral Central a emis, vineri, la solicitarea PNL de clarificare a posibilităţii candidaturii preşedintelui României la parlamentare, o hotărâre care prevede că persoana care este propusă pe lista unui partid sau alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al formaţiunii respective, nu este candidat independent.

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă", se precizează în hotărârea BEC.

„Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane”, a anunțat Klaus Iohannis, vineri, cu mult înainte ca BEC să-și anunțe decizia.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole